RUSALIILE

BINECUVANTAREA DOMNULUI SA FIE PESTE NOI TOTI...

RusaliileE vremea Sfantului Duh. Vechiul Testament a fost era Tatalui, Noul Legamant consfinteste timpul Fiului. Azi, ne bucuram de revarsarea Sfantului Duh. Avem putere, avem curaj, avem credinta, trebuie doar inmultite. De Pogorarea Mangaietorului, ne nastem din nou. Cat de importanta este pentru tine modelarea duhovniceasca? Pacatul te predispune la isterie. Poti sa depasesti simptomele frustrarii printr-o gandire realista. Devenirea ta presupune atitudine si meditatie. Functionarea defectuoasa a gestionarii emotiilor genereaza tulburari afective. Care sunt consecintele dezordinii? Ti le asumi? Incepe reconstrcutia cognitiva prin selectarea gandurilor nerealiste. Cheama-ti strajerii! De sentimentul de gol, de pustiire te salveaza credinta. Mesia inviat ti se adreseaza cu blandete, tu Il recunosti cu bucurie si duci vestea Bucuriei celorlalti. Pentru cel smerit, nici o intristare nu are fundament. Invocarea Numelui te salveaza de grija lumii. Rugaciunea profunda iti concentreaza gandurile. Neiertarea te imbolnaveste. Esti sarac, dar poti imbogati pe multi. Intrebarea vitala nu este "Ce sa fac sa ma inavutesc?", ci "Ce sa fac sa ma mantuiesc?". "Tu nu vei muri niciodata", iata declaratia de dragoste facuta de catre divinitate! Vizitatorii din Cer nu sunt oaspeti in trecere! Nu exista razboi sfant, ci doar pace sfanta! Sfintenia inseamna sa-ti legi gesturile si actiunile de Dumnezeu. Nu lasa aurul sa vorbeasca, ca nu cumva sufletul sa taca. Hristos euharistic este Faramitura ce stopeaza faramitarea!

Duhul dumnezeiesc uneste inimile noastre. Sunt nevoit sa cheltuiesc o mare cantitate de energie pentru reparatia linistii din interiorul meu. Dar nu reusesc singur. Pe Domnul Il voi chema si ma va auzi in ziua necazului. Nu exclud sa imi schimb planurile, sa renunt la tot ceea ce este nenecesar. Cel mai important este sa imi pastrez calmul si increderea in Dumnezeu. Am apelat, din nou, la ajutorul Parintelui Gheorghe Santa. Si a functionat. Nu a dat gres niciodata smerenia dansului. Prezenta sa harismatica ma retranspune in adevarata Lume, cea pe care o caut. Azi a fost mai ferm: "Treci de la starea de figurant la cea de transfigurat! Nu cauta raspunsuri sofisticate, ci primeste Evanghelia ca atare. Numai asa poti ajunge la o traire reala a lui Hristos!" Uita-te la sfantul Grigorie de Nazianz, care s-a retras in rugaciune, pentru a trai alaturi de Hristos! Ai grija, ca preot, ori zidesti, ori darami Biserica! Nu te lasa momit de dezbinari, ci lupta pentru unitate! Si nu uita: tulburarea este lucrarea celui rau, care jubileaza in campania electorala". Aceeasi zi, a doua binecuvantare, cronologic socotind, vine din abundenta harului din partea parintelui mitropolit Andrei: "Din punct de vedere duhovnicesc, competitia este binevenita, daca este facuta in Duhul lui Hristos. Chiar Pavel apostolul ne da un imbold pentru a fi performanti. Pentru lucrurile spirituale, competitorii se stimuleaza reciproc, nu se incurca. E buna competitia cinstita, pentru ca egalitarismul comunist nu duce nicaieri, ci paralizeaza lucrarea sufleteasca".

Mirele Hristos ne poarta mereu in bratele Sale! Ce sa facem sa ne mantuim? Ne preocupa raspunsul practic la aceasta interogatie a temnicerului din Filipi, nu chestiunea amagitoare "Ce sa facem sa ne inavutim?"Harul - ganduri: Harul ne umple de ginduri dumnezeiesti. Rau - obraznicie: constienta, cu asumarea consecintelor. Facem o pauza in rutina cotidiana: Dumnezeu nu poate fi cunoscut in graba. Nu incurajam un agapis pe repede inainte.Solutia: imitarea lui Hristos. Si rabdare: "Pe toate sa le faceti fara murmur" (Filipeni 2, 14). Atentie: Pe cine inghite leul? De la Sambata cereasca, parintele Teofil ne zambeste: "Sa nu fiti figuranti prin viata!" Iata cateva "ganduri care duc la cer" ale avvei bucuriei: "Omul trebuie sa fie transformat, nu doar botezat. Pentru ca, daca auzim din Scriptura cuvintele ca omul trebuie sa se nasca din nou si ca cel ce se naste de sus nu mai pacatuieste, trebuie sa-l verificam in viata noastra. Trebuie sa vedem: facem sau nu facem pacate? Sunt si pacate pe care noi le socotim minore. Nu-i corect. Daca esti omul lui Dumnezeu, trebuie sa se vada prezenta lui Dumnezeu in toate ale tale. Nu trebuie sa cauti nici macar situatiile in care sa ai ocazia de a pacatui. Noi stim cand este bine si cand este rau. Dorinta de a iesi din sfera pacatului si a raului trebuie sa fie o dorinta si o stradanie permanenta. Indreptarea aceasta este lucrul esential in viata crestina. Altfel esti un figurant. Un figurant la rugaciune, un figurant la manastire, un figurant in familie, un figurant care vrea sa se arate credincios si care face fapte de necredincios, pentru ca nu s-a nascut din Dumnezeu. Preamarirea lui Dumnezeu este o chestiune esentiala, care arata prezenta Duhului, transformarea omului din rau in bun, arata nasterea de sus. Aceasta nastere este dovedita de faptul ca omul nu mai face rau. Inchinarea trebuie sa fie in adevar, adica participarea omului trebuie sa fie totala. Mie imi place sa spun ca toate ale omului sunt la nivelul omului. Nu te poti inchina in Duh si in adevar daca nu traiesti in Duh si in Adevar. In inchinare trebuie sa se cuprinda toata fiinta omului. La asta trebuie sa nazuim cu totii."

Mare sarbatoare, mare bucurie si la noi sa fie. Glasul Mirelui are o mare putere de convingere. Noi nu facem o lucrare omeneasca in Biserica, ci suntem martorii (si martirii, daca e nevoie) minunilor. Noi invatam acum ce urmeaza sa facem in viata vesnica, cum spune father Serafim Rose. Unde lipseste curajul, nu poate supravietui nici o virtute (bine marcat, Sorin Lavric). Muncim in numele Domnului Hristos inviat. Ne bucuram in numele Lui. Toate le savarsim spre slava Lui. Nu ne bazam pe imaginatie, ci pe realitatea Revelatiei. Nu suntem hipnotizati, inselati sau priponiti, ci convinsi de Adevar. Scoatem in evidenta Ce vor pierde necredinciosii. Ne straduim sa fim primii care daruim. Readucem bucuria in sufletele tuturor. Renuntam la egoism. Ne bazam pe ajutorul divin. Alegem momentele potrivite. Stim Unde vrem sa ajungem si ce avem de facut; la treaba!

Marius Matei
0