BINECUVANTAREA DOMNULUI SA FIE PESTE NOI TOTI...SI RUGACIUNILE TUTUROR SFINTILOR SA NE AJUTE...
Ciocanul, din multe privinţe, este o unealtă a răului, a forţei brutale. Este, totodată, creator şi distrugător, instrument de viaţă şi de moarte. Instrument al lui Hefaistos, ciocanul reprezintă activitatea formatoare sau demiurgică. Când loveşte nicovala, el este metoda, voinţa spirituală de cunoaştere. Făurit în mod ritual, ciocanul este eficace împotriva adversarilor, hoţilor, joacă un rol de protecţie activă şi magică. La unele civilizaţii, un ciocan greu din piatră sau bilă de piatră era aşezat pe fruntea muribunzilor pentru a le uşura trecerea în nefiinţă. De altfel, tradiţia romană cere ca Decanul Sfântului Colegiu să-l lovească în frunte cu un ciocan din metal preţios sau din fildeş pe Papa, îndată după ce s-a stins din viaţă, înainte de a-i proclama decesul. în Lituania, au fost descoperite vestigiile unui cult închinat unui ciocan din fier de o mărime extraordinară. Acest cult îşi are rădăcinile într-o legendă veche, care spune că pe vremuri un rege a închis soarele într-un turn de necucerit. Acesta a fost eliberat de semnele Zodiacului care au distrus turnul cu un ciocan mare. Buzduganul din basmul românesc „Făt-Frumos şi soarele” este şi el simbol al forţei şi izbăvirii.
Va aduceti aminte ca pe artasireligie am scris despre Sfanta Marina care omora si scoate dracii din oamenii?Va mai amintiti icoana?Cu ce ii scotea?Cu ciocanul
Primul care a fost sacrificat de catre evrei a fost Hiram,dupa ce a trenminat templul de construit(el era si arhitect-constructor,tot el adussese cedrii din Liban,era rege),el a fost lovit cu ciocanul in cap pe zidul templului.
Ciocanul a ramas simbol al puterii se foloseste si azi in justitie!
Ce simbolizeaza Ciocanul utilizat de judecator?
Ciocanul este in mai toate mitologiile un simbol puternic cu semnificatii in general pozitive, rar fiind folosit ca arma ofensiva. De obicei simbolizeaza autoritatea, ordinea, forta si decizia finala.
Cunoastem din mitologia popoarelor germanice vestitul Ciocan al lui Thor cu ajutorul caruia zeul nordic fabrica fulgerele si tunetele.
Thor este urmaşul lui Odin în mitologia nordică. Zeu al naturii, dar şi al fulgerelor şi al războiului, el deţine nişte obiecte magice: o centură (Megingiord) care îi conferă puterea divină cât timp o poartă, nişte mănuşi de fier indispensabile pentru a ţine şi a folosi un ciocan magic numit Mjollnir ( "măcinătorul" ) . Acest ciocan revine în mâinile sale după fiecare aruncare şi simbolizează fulgerele. Se spune că acest ciocan nu şi-a greşit ţinta niciodată. Thor este fiul lui Odin şi al lui Jord, având-o ca soţie pe Sif (cea cu părul de aur), o zeiţa a fertilităţii. Are doi copii (Modi şi Thrud) cu giganta Jarnaxa, iar cu Sif are un fiu, pe Magni.
Thor se deplasează într-un car tras de doi ţapi numiţi Tanngrisnir şi Tanngnjostr , el este conducătorul oamenilor şi a lumii, protector al tărâmurilor Asgard şi Midgard. Numele lui înseamnă "tunet" şi mai este numit de germani şi "Donar"
Se spune ca Noe a fost primul care ar fi utilizat ciocanul in timp ce incerca sa convinga un peste sa intre in arca sa. La refuzul acestuia Noe l-a lovit cu ciocanul, care a devenit, de atunci, simbolul deciziei rapide.
In India, ciocanul era utilizat pentru a calma raul, adversitatea si pentru a-l proteja pe detinator. La Celti ciocanul reprezenta puterea si vointa creatoare si a lui Dumnezeu. Japonezii considerau ciocanul ca fiind instrumentul magic cu care Daikotu(ku) , zeul fericirii si al bogatiei, facea sa tasneasca aurul.
Dincolo de semnificatiile generale, legatura ciocanului cu actul de justitie pare sa fie tot atat de veche ca si simbolul insusi.
De exemplu, exista o istorioara potrivit careia, in Roma antica, ciocanele erau utilizate pentu fragezirea carnii. Intr-o zi, Iulius Cezar , in timp ce observa cum se pregateste carnea a avut revelatia semnificatiei ciocanului de a inlatura opozitia, de a imblanzi si netezi asperitatile. A ordonat atunci tuturor judecatorilor sa loveasca cu ciocanele in masa pentru a imblanzi (fragezi) sau pentru a calma partile neascultatoare.
La sfarsitul secolului XVIII franc-masoneria face pentru prima data referire la ciocan ca la un instrument al justitie. Ciocanul este un ciocan de lemn cu doua capete de care se servea Venerabilul Maestru pentru a impune linistea si autoritatea.
Momentul cert in care ciocanul a devenit parte integranta a arsenalului judecatorilor nu se cunoaste, insa cunoastem din vechiul drept roman asocierea puternica dintre justitie (proces) si ritualurile rostirii formulelor.
Odata ce dreptatea se infaptuieste prin justitie, sorgintea divina, transcendentala a acestor concepte ne face ca si astazi, intr-o lume extrem de practica, sa pastram simbolistici stravechi ca parte a culturii noastre.
În contextul poemului „Împărat şi proletar” de M. Eminescu, ciocanul se asociază cu puterea care are menirea să lovească pe cei supuşi: „Istoria umană în veci se desfăşoară,/ Povestea-i a ciocanului ce cade pe ilău”.
Nota:
Intentionat nu am scris nimic despre secera si ciocanul
Va astept pe fiecare cu noi adaugire pentru a afla cat mai multe despre simbolistica ciocanului.
Motive şi simboluri: Ciocanul
http://ro.netlog.com/piosmarian/blog/blogid=1555551#blog
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu