Un preot la "Filmul blestemat" 20 mai 2006

BINECUVANTAREA DOMNULUI SA FIE PESTE NOI TOTI...SI RUGACIUNILE TUTUROR SFINTILOR SA NE AJUTE...

 • Un teolog, un reporter, un blocnotes si doua ore si jumatate petrecute in sala de cinema.

  Am urmarit cum Tom Hanks sparge "Codul lui Da Vinci" si am inteles de ce filmul nu ii "sparge" pe critici.

  Vineri, ora 20.00, Movieplex, Bucuresti. Sala este plina ochi cu oameni care mananca floricele si beau Cola din pahare uriase. Este premiera filmului "Codul lui Da Vinci". Tom Hanks si Audrey Tautou intruchipeaza personajele principale ale filmului: Robert Langdon si Sophie Neveu. Urmariti cu zeci de masini de catre politia franceza, ei scapa de fiecare data cu un pic de ajutor si reusesc sa afle secretul geniului Renasterii.

  Printre spectatori se afla si parintele Gheorghe Istodor, lector universitar la Facultatea de Teologie din Constanta si preot misionar la Spitalul "Filantropia". Acesta isi noteaza constiincios, la lumina ecranului, parerile personale despre filmul "Codul lui Da Vinci". E probabil singurul preot prezent la premiera.

  "Cu bocancii in sufletele crestinilor"

  In opinia parintelui, filmul ataca in primul rand Biserica Catolica: "Este o manipulare a omului postmodern cu privire la raportul dintre Biserica si umanitate. Biserica nu ar fi decat un factor de distrugere a libertatii si a adevarului, implicand prin toate mijloacele - crima, santaj, bani - un mit mincinos despre Dumnezeu si mantuire. Este vizata, in mod evident, Biserica Catolica".

  Un alt aspect evidentiat de Gheorghe Istodor este "denaturarea adevarului istoric".
  Sfantul Constantin, sarbatorit astazi de crestini, este prezentat in filmul regizat de Ron Howard ca un necredincios botezat pe patul de moarte.

  "Valorile sunt inversate: Sfantul Constantin este un pagan, iar primul sinod ecumenic este o negociere intre diversele secte ce credeau in Iisus", spune preotul Istodor. In timp ce imaginile se succed rapid pe ecran, preotul continua sa scrie: "Eliberarea vine de la un batran neputincios, handicapat si de la o tanara atee, "urmasa" biologica a lui Iisus si a Mariei Magdalena. Registrul acestei fantasme este pur ocult cu exacerbarea misterelor de sorginte pagana".

  Va avea succes acest film in Romania, tara unde populatia majoritara se declara ortodoxa? Preotul Istodor: "Succesul unor astfel de productii este garantat datorita desacralizarii si superficialitatii omului postmodern, datorita apetentei acestuia pentru barfa, precum si predispozitia acestuia pentru circ si scandal mediatic."

  Pe scurt, parintele spune ce efect are filmul asupra credinciosilor: "Este o intrare brutala a "valorilor" artistice postmoderne in sufletele crestinilor contemporani".

  Urmasa lui Iisus

  Ora 22.30. Dupa doua ore si jumatate in care au urmarit cu sufletul la gura cum a fost spart codul lui Da Vinci, spectatorii ies din sala.
  Preotul Istodor se asaza la o masa"cu carnetelul in fata. Isi noteaza ultimele impresii despre film. "O idee venita din imaginatia bolnava a autorului, sclav al teoriei conspiratiei" este principala concluzie a parintelui.

  "Este intr-adevar o blasfemie. Nu pot crede ca Iisus s-a casatorit cu o fosta prostituata. E absurd sa crezi ca a existat si fiica Fiului lui Dumnezeu", spune Maria Preda, studenta la Drept.

  Opinia Bisericii Ortodoxe

  In ultima perioada, Biserica Ortodoxa Romana a fost provocata de multe manifestari artistice, considerate sacrilegii.
  "Cutia Pandorei a fost deschisa de ceva vreme prin rastalmaciri blasfemiatorii la adresa lui Iisus: "Ultima ispita al lui Iisus", "Evanghelistii" Alinei Mungiu si acum "Codul lui Da Vinci". Este o diferenta de abordare a umanitatii Mantuitorului. Pana in secolul trecut, Mantuitorul, chiar daca a fost prezentat ca un om, nu era unul ca noi. Iisus era un geniu, profet, intemeietor de religie, cu o moralitate ireprosabila. Iata ca in acest secol, Iisus este vazut ca un om neputincios, biruit de instinctele patimase carnale.

  Un om la fel de slab ca majoritatea dintre noi. Acest fapt pune in pericol Biserica Ortodoxa care condamna filmul lui Ron Howard. "Ortodoxia nu a incurajat reprezentarea cinematografica a Mantuitorului Iisus Hristos. Nu s-au realizat filme privind viata lui Iisus, deoarece Ortodoxia nu poate concepe ca un om, chiar daca este un actor consacrat, sa joace rolul lui Dumnezeu. Filmele ce au ca subiect pe Mantuitorul sunt reactii ale unor framantari occidentale despre Iisus."
  NE VORBESTE PARINTELE ISTODOR, URMEAZA LINCUL..

  Ora de ştiri: Pelerinaj la moaştele Sfintei Parascheva

  Rândul credincioşilor care aşteaptau să ajungă la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Maxim Mărturisitorul depăşea, la orele prânzului, un kilometru.

  În cele cinci zile de pelerinaj, au trecut pe la Mitropolia din Iaşi peste o sută şaptezeci de mii de credincioşi.

  Invitat la Ora de Ştiri: părintele George Istodor.
  http://www.tvr.ro/articol.php?id=90671

Niciun comentariu:

a

Arhivă blog

DACA VREI SA ASCULTI...PORNESTE...

Ruga catre Dumnezeu

Previzualizaţi

Doamne, Da-le tuturor celor care mi-au vrut raul, atata fericire pe masura raului pe care ei mi l-au dorit.
Doamne, Da-la celor care nu ma plac, atata placere pe masura neplacerilor pe care ei mi le doresc.
Doamne, Da-le celor care m-au crezut prost, atata intelepciune functie de cata prostie au crezut ca am eu.
Doamne, Fie-ti mila de cei care nu mi-au aratat ce e mila.
Doamne, Da-le celor care mi-au refuzat dragostea, toata dragostea pe care eu nu am putut sa le-o ofer.
Doamne, Te mai rog ca tuturor celor pe care eu i-am intristat sa le dai numai lucruri vesele de care sa se bucure cat mai mult.
Doamne, tuturor celor care m-au lovit, mangaie-i si iarta-i, pentru ca eu i-am iertat demult, si nu lasa sa fie loviti de nimeni.
Doamne, celor care ma urasc, da-le numai iubire pentru ca ura ii duce la pierzanie.
Doamne, nu ma lasa sa urasc pe nimeni, indiferent de cat de mult ma displace celalalt.
Doamne, daca nu te superi, te mai rog ceva, desi stiu ca sunt doar un biet pacatos care de multe ori uita de Tine. Te mai rog ca toti cei cu care ma voi intalni in acest an sa aibe parte numai de noroc, fericire, iubire si sanatate si sa fie mereu plini de energie si iubiti de toti.

c3

Lista mea de bloguri

cod

Postări populare