" PERLA NEAGRA A BANATULUI MONTAN"

Dacă paşii te duc cumva pe drumul spre Buziaş, musai să te opreşti măcar pentru o clipă la Ersig; un satuleţ mirific din judeţul Caraş-Severin. Aici orice om iubitor de Dumnezeu are bucuria de a vedea cea mai veche Biserică de lemn ce se mai pastreaza în Episcopia Caransebeşului.
Aceasta  a fost ctitorită în anul 1713 şi poartă hramul “ Adormirea Maicii Domnului”.
Biserica parohiei Ersig este una din bisericile de lemn monument istoric din Mitropolia Banatului şi cea mai veche din Episcopia Caransebeşului.
Biserica, din lemn de stejar, deşi micută, pare plină de viaţă şi veselie, şi nici nu pot spune că e micuta, ci mai degraba smerită. Este un loc unde te simţi aproape de Dumnezeu.
Odată intrat înauntrul bisericii, rămâi uimit de frumuseţea icoanelor, culorile vii şi puternice mărturisind intensitatea credinţei oamenilor din Ersig.
Cuvintele care să descrie frumuseţea acestor minunate icoane sunt puţine, însa imaginile spun mult mai multe, fară să fie nevoie de vorbe.
Icoanele iţi vorbesc atunci când le priveşti; trebuie doar să asculţi cu atenţie.
În anul 1767 au fost pictate icoanele de pe tâmpla altarului, picturile fiind în stil bizantin. 71 de ani mai târziu, adică în anul 1838, aceste picturi au avut parte de o renovare. Asta pentru a ne putea bucura şi azi de frumuseţea icoanelor din ultima nestemată a Episcopiei Caransebeşului.
Aici vei găsi bucuria şi liniştea sufletului tău şi te vei putea ruga şi tu alături de credincioşii care calca pragul minunatei Biserici.
Ceea ce e frumos la Ersig nu poate fi descris în cuvinte, ci trebuie văzut de-a dreptul!
Şi aşa cum spunea , Preotul care slujeşte în Biserica de la Ersig:
“Pace celor ce vin”
“Bucuria celor ce răman”
“Binecuvântarea celor ce pleacă”
0