Bunavestire, sarbatoarea primaverii si a vietii: Traditii si obiceiuri romanesti de Blagovestenie!

DUMNEZEU SA VA BINECUVANTEZE! SA VA FIE ASCULTATE RUGACIUNILE!


Duminica, 25 martie, in calendarul crestin ortodox, este sarbatorita Bunavestirea, o sarbatoarea importanta si draga multora dintre romani. Ziua in care Maica Domnului a fost instiintata de arhanghelul Gavriil ca il va purta in pantecele sale pe fiul Domnului este considerata a fi o zi sfanta si este cinstita ca atare. In mentalul si credinta populara romaneasca, exista insa o sumedenie de obiceiuri si traditii legate de aceasta sarbatoare autohtona. Traditiile si obiceiurile sunt atat de frumoase, atat de romanesti, atat de stravechi, cu atat de mult iz stramosesc, atat de putin cunoscute unele, incat trebuie sa le scoatem la lumina si sa le dam mai departe. (Foto fr si main: morning_rumtea)
Sarbatoarea de Bunavestire mai este cunoscuta si sub denumirea de Blogovestenie ( Blago Vesti), cuvant ce este de origine slava. Este o sarbatoare ce descrie venirea fizica a primaverii si blagoslovirea naturii si a pamantului, dar si renasterea ciclica a naturii. Este ziua in care firul de iarba se dezleaga si incepe sa creasca, este ziua in care pamantul si mustele se dezamortesc, este ziua intoarcerii pasarilor calatoare.


Ziua Cucului: Bunavestirea, ziua in care pasarile vorbesc despre viata, primavara, despre oameni


In esenta sa, Bunavestire este o sarbatoare asociata indeosebi pasarilor si de aceea i se mai spune si Ziua Pasarilor. Se spune ca pasarile se intorc in aceasta zi de primavara spre casele lor, purtand pe aripile lor speranta, primavara, dorul de reintoarcere. In unele zone ale tarii, exista credinta ca pasarile care se intorc in aceasta zi sunt intrupari ale sufletelor stramosilor.


Intr-o zi atat de speciala, pasarile au si ele dezlegare de la cel care le-a creat, limba fiindu-le dezlegata. Cucul prezinta si el o importanta deosebita in geneza sarbatorii Bunavestirii, primul sau cantat fiind asociat echinoctiului de primavara, iar ultimul sau cantat de solsitiul de vara. Doar in aceasta zi, de Bunavestire, cucul, despre care se crede ca in timpul frigului si al iernii devine uliu, redevine la loc cuc si incepe sa cante. Harul cantatului ii este dat pana de sarbatoarea Sanzienelor sau a Sfantului Petru cand devine iarasi uliu (Amutitul Cucului). Dar Cucul este cu siguranta o pasare speciala si nu degeaba in unele regiuni ale tarii, Bunavestire mai este cunoscuta si ca Ziua Cucului… Harul cantatului ii este dat inapoi la urmatoarea sarbatoare a Blagovesteniei.


In cultura romaneasca populara, exista o sumedenie de superstitii legate de cantatul cucului, aceasta pasare arhaica mitica. Se spune ca daca ii auzi cantatul in ziua de Bunavestire, este indicat sa porti straie curate, sa fii primenit si sa ai asupra ta o moneda. Vei avea parte de toate aceste lucruri pe tot parcursul anului.
In plus, Cucul este perceput in mentalitatea arhaica romaneasca drept un mesager catre om, el anuntand vesti importante in existenta unui om. Tot cucul este cel care anunta trecerea catre vara. Daca auzi cucul cantand in aceasta zi dinspre partea dreapta, este semn bun si este considerat ca aducand vesti buni. Daca in schimb, il auzi venind din partea stanga sau din spate, inseamna ca vesti proaste vei primi in curand. Conform unei alte superstitii romanesti, daca auzi cucul cantand pentru prima oara in acel an tomcai de Bunavestire, trebuie sa numeri de cate ori canta. Conform superstitiei, acestia sunt anii pe care ii mai ai de trait. Tot in credinta populara romaneasca, se crede ca de Bunavestire berzele se reintorc la vechile lor cuiburi, iar randunelele revin pentru a construi altele.


Traditii, obiceiuri si superstitii legate de sarbatoarea Bunavestirii


In calendarul crestin ortodox, Bunavestire este o zi a Postului Pastelui cu dezlegare la peste. In credinta populara, a manca peste in aceasta zi inseamna ca o sa ai parte de sanatate pe tot parcursul anului.
Sunt anumite sate romanesti in care fetele tinere inca obisnuiesc sa puna grau la incoltit in strachini de lut in ziua de Bunavestire, invocand totodata ploile, fertilitatea, abundenta, milostenia divina. In cazul in care boabele incoltesc si firicele verzi de grau incep sa se inalte inseamna ca primamavara si-a intrat deplin in drepturi si ca recoltele ei vor fi semnificative.


In ziua de Bunavestire, satenii isi pot ara pamanturile, insa nu este indicat sa le si semene daca nu vor ca pasarile cerului sa se napusteasca asupra boabelor de pe spice.


Bunavestire este o sarbatoare legata si de fertilitate si in aceasta zi pomii sunt invocati sa rodeasca, ori in caz contrar sunt amenintati cu taierea.


Totodata, vremea din ziua de Bunavestire prefigureaza vremea de Pasti sau starea de a fi a anului in curs. Daca va fi vremea calduta si insorita, anul in curs va fi unul bun. Belsug si bogatie se anunta in anul respectiv daca de Bunavestire natura se afla in frunza verde.


Bunavestire este si o zi care trebuie tinuta in pace si liniste, iar cearta si galcevile intre oameni nu isi au rostul in aceasta zi sfanta. Este bine si crestinesc sa te tii departe de certuri. Se considera a fi pacat si poti atrage astfel relele asupra ta. De asemenea, tot conform credintei populare romanesti, fereste-te sa pui closti tocmai in ziua de Bunavestire, sa atingi ouale sau sa cauti gainile, gastele, ratele de oua. Se spune ca puii fie ies strambi, fie se imbolnavesc.


Noaptea Focurilor, noaptea in care ingerii se apropie de pamant…


Unul din cel mai des intalnit obicei de Bunavestire, dar poate si cel mai frumos este obiceiul aprinderii focului. Este un ritual care in zonele Maramuresului este cunoscut sub numele de Noaptea Focurilor. In gradini sau in afara casei, se aprinde un foc mare, langa care se asaza paine, sare si apa pentru ingeri. Apa este pentru a potoli setea ingerilor, painea si sarea sunt menite sa potoleasca foamea ingerilor, iar focul este pentru a-i incalzi. Ulterior, dupa ce focul este stins, painea se imparte de pomana. In unele zone, painea si sarea se lasa in pragul usii pentru ca ingerii sa vina sa le ia. In acelasi timp, despre foc se spune ca are rol purificator, dar si abilitatea de a dezmorti livezile si pamantul.


In unele sate, exista traditia de a afuma usor grinzile caselor si unele lucruri pentru a feri acea casa de blesteme si vrajitorii, dar si pentru a tine la distanta gandurile negre.


O duminica linistita!


Iata ce ne spune ...
Pr. prof. dr. Mihail Milea, Biserica „Sfântul Sava", din Buzău
 
Buna Vestire. Ce înseamnă această sărbătoare pentru creştini? Ce rol are Fecioara Maria în această sărbătoare?

Buna Vestirea este începutul sfintelor sărbători în Ortodoxie. Fără de această veste bună, că Iisus Hristos se naşte din Sfânta Fecioară Maria, prin puterea Sfântului Duh, nu am fi avut sărbătorile de Crăciun, Bobotează, Învierea, Înălţarea şi nici un alt praznic bisericesc. Buna Vestire a fost momentul cel mai aşteptat din istoria umană. În această zi sfântă s-au împlinit toate profeţiile mesianice, scoţând în evidenţă faptul că Sfânta Scriptură este o carte adevărată şi că tot ce s-a scris despre întruparea Mântuitorului Hristos este adevărat. Buna Vestire scoate în evidenţă, pe de o parte, rolul pe care îl au îngerii lui Dumnezeu, de a transmite mesaje foarte importante pentru mântuirea noastră, iar pe de altă parte, ce misiune sfântă, deosebită are Fecioara Maria, de a deveni scară cerească, potir ales, în care să coboare Fiul lui Dumnezeu pe pământ, la noi, oamenii. Buna Vestire este în sine o ştire, o veste, un cuvânt bun transmis de sus pentru noi pământenii. Deşi eram foarte păcătoşi, Dumnezeu ne-a transmis prin îngerul Gavriil o veste bună, ne-a dat de ştire că ne iubeşte mult şi că s-a hotărât să ni-L trimită pe Însuşi Fiul Său, Iisus Hristos ca să se jertfească pentru fiecare din noi oamenii (In. 3, 16). Această veste bună ne-a bucurat pe toţi. Prin Buna Vestire, noi am primit încredere în bunătatea lui Dumnezeu, ne-am convins şi mai mult că El este Iubirea întrupată şi că dragostea Lui e fără de margini. Buna Vestire este izvorul bucuriei veşnice. Primele cuvinte adresate de înger Maicii Domnului au fost: "Bucură-te cea plină de har, Marie, Domnul este cu tine". A fi în Dumnezeu, cu Dumnezeu şi pentru Dumnezeu este izvorul bucuriei celei adevărate. În Fecioara Maria a coborât Însuşi Dumnezeu "în carne şi oase", El a luat trup omenesc prin puterea Sfântului Duh care a umbrit-o pe Maica Domnului. De la Buna Vestire noi ne adresăm Maicii Domnului cu titulatura de "Născătoare de Dumnezeu". Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu există dintotdeauna, El e din veşnicie. Nu a existat nici măcar o clipă fără de existenţa Mântuitorului. Fecioara Maria nu L-a făcut pe Dumnezeu, ci ea L-a născut pe Iisus Hristos care este "Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat".

Cu alte cuvinte, Pruncul Iisus născut din Fecioara Maria nu este un copil obişnuit, nu s-a născut după legile firii umane, ci avem de-a face cu o mare minune, pe care numai Dumnezeu o poate înfăptui. Iată de ce Buna Vestirea este bucurie tainică, sfântă şi veşnică! Bucuria ne-o dă Maica Domnului care ni-L aduce foarte aproape pe Dumnezeu, ni-L introduce chiar în inima noastră, ca să putem exclama ca şi Sfântul Apostol Pavel: "Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine" (Gal. 2, 20). Buna Vestirea ne aduce această mare bucurie că Dumnezeu este cu noi şi pentru noi oamenii. Buna Vestire ne transmite un mesaj clar: cine nu cinsteşte pe Maica Domnului, acela de fapt nu-L cinsteşte nici pe Mântuitorul Hristos.

Cum putem fi noi, astăzi, în spiritul acestei sărbători?

Astăzi, aproape toată mass-media este axată pe a transmite doar ştiri negative, pline de violenţă, de ură şi pesimism. A dispărut frumosul, binele, iubirea. Iată de ce avem mare nevoie de această mare sărbătoare, de Buna Vestire, pentru a ne bucura, a trăi în sfera bucuriei sfinte şi a transmite celor din jurul nostru o stare de bucurie. Să gândim pozitiv, să avem nădejde şi de vremuri mai bune prin harul lui Dumnezeu. Lumea se va schimba în bine prin noi. Dacă noi devenim mai buni şi lumea va deveni mai bună. Buna Vestire este sărbătoarea Maicii Domnului care se uneşte cu Biserica lui Hristos. Această sărbătoare ne îndeamnă pe toţi ca să ne bucurăm unii pe alţii cu veşti bune, care să producă bucurie sufletească. A folosi cuvinte potrivite, a binevesti lucruri minunate, a vorbi de bine pe cei din jur înseamnă a fi cu adevărat în duhul acestei sărbători sfinte. (Eugenia Golub)

Trimiteți un comentariu

DACA VREI SA ASCULTI...PORNESTE...

Ruga catre Dumnezeu

Previzualizaţi

Doamne, Da-le tuturor celor care mi-au vrut raul, atata fericire pe masura raului pe care ei mi l-au dorit.
Doamne, Da-la celor care nu ma plac, atata placere pe masura neplacerilor pe care ei mi le doresc.
Doamne, Da-le celor care m-au crezut prost, atata intelepciune functie de cata prostie au crezut ca am eu.
Doamne, Fie-ti mila de cei care nu mi-au aratat ce e mila.
Doamne, Da-le celor care mi-au refuzat dragostea, toata dragostea pe care eu nu am putut sa le-o ofer.
Doamne, Te mai rog ca tuturor celor pe care eu i-am intristat sa le dai numai lucruri vesele de care sa se bucure cat mai mult.
Doamne, tuturor celor care m-au lovit, mangaie-i si iarta-i, pentru ca eu i-am iertat demult, si nu lasa sa fie loviti de nimeni.
Doamne, celor care ma urasc, da-le numai iubire pentru ca ura ii duce la pierzanie.
Doamne, nu ma lasa sa urasc pe nimeni, indiferent de cat de mult ma displace celalalt.
Doamne, daca nu te superi, te mai rog ceva, desi stiu ca sunt doar un biet pacatos care de multe ori uita de Tine. Te mai rog ca toti cei cu care ma voi intalni in acest an sa aibe parte numai de noroc, fericire, iubire si sanatate si sa fie mereu plini de energie si iubiti de toti.

c3

Lista mea de bloguri

cod

Postări populare