miercuri, 6 martie 2013

Cifra sapte in Sfanta Scriptura


BINECUVANTAREA DOMNULUI SA FIE PESTE NOI TOTI...SI RUGACIUNILE TUTUROR SFINTILOR SA NE AJUTE...



Numarul sapte are o importanta deosebita atat in Vechiul Testament, cat si in Noul Testament. "Aceasta este compusa din adunarea cifrei 3 (insusirea lui Dumnezeu in trinitate) cu 4 (simbolul lumii prin punctele sale cardinale), din acest considerent cifra 7 fiind considerata unirea dumnezeiescului cu lumescul. Sapte sunt zilele saptamanii, zidul Ierihonului a fost inconjurat de 7 preoti in sapte zile, avem sfesnicul cu sapte brate, psalmistul David lauda pe Dumnezeu de sapte ori intr-o zi; apoi, in Noul Testament, avem cele sapte ceruri, in Apocalipsa sunt cele sapte coarne ale mielului, pacatele sunt iertate de 70 de ori cate 7; intalnim pomenirea mortilor care se face la sapte ani, apoi cunoastem cele sapte daruri ale Duhului Sfant; Mantuitorul Iisus Hristos rosteste sapte cuvinte pe Cruce; sunt sapte epistole sobornicesti, iar Sfantul Apostol Pavel a scris 14 epistole (2x7); in istoria Bisericii avem cele sapte Sinoade Ecumenice."



Cifra sapte in Vechiul Testament

Sfantul Simeon al Tesalonicului spunea despre obiceiul ca Sfantul Maslu sa fie savarsit de sapte preoti, scotand in evidenta simbolismul pe care cifra sapte l-a avut in Vechiul Testament (adica, simbolizeaza desavarsirea), dand in acest sens mai multe exemple din scriptura Vechiului Testament. El considera ca aceasta Taina poate fi savarsita si de trei preoti (dupa numele Sfintei Treimi), dupa cum poate fi savarsita si de mai multi preoti decat sapte, dar nu se cuvine sa fie savarsita de un singur preot."

In Vechiul Testament, cifra sapte apare in diferite momente cheie, ceea ce poate demonstra caracterul de cifra perfecta: "asa, de pilda, in ziua a saptea S-a odihnit Dumnezeu de toate lucrarile Sale pe care le facuse (Fac. 2, 1-2); sapte perechi de animale si pasari curate a poruncit Dumnezeu lui Noe sa bage in corabie inainte de a incepe potopul (Fac. 7, 2-3). Iarasi i-a spus ca dupa sapte zile va veni potopul (Fac. 6 si 7). In luna a saptea si in ziua a 27-a s-a oprit corabia pe Muntii Ararat (Fac. 8, 4). Dupa sapte zile a dat drumul Noe a doua oara porumbelului din corabie, iar acesta s-a intors avand in cioc o ramura de maslin verde (Fac. 8, 10), iar in luna a doua, in 27 ale acestei luni, pamantul era uscat (Fac. 8, 14). Avraam a dat lui Abimelec imparatul sapte mielusele, ca marturie intre ei amandoi (Fac. 21, 28-30). Iacov patriarhul s-a inchinat de sapte ori cu fata la pamant in fata fratelui sau Isav (Fac. 33, 1-3). Faraon a visat sapte vaci grase si sapte slabe, sapte spice pline si sapte seci (Fac. 41).



Lui Moise i-a spus Dumnezeu ca intre alte lucruri ce va face pentru sfantul lacas sa faca si un sfesnic de aur curat si deasupra lui sa puna sapte candele ca sa lumineze (les. 25, 31-37). Tot lui Moise i-a poruncit Dumnezeu sa spuna israelitilor sa numere sapte saptamani de zile (Lev. 23, 15), iar, a cincizecea zi, sa le fie sarbatoare sfanta, inainte de a manca Pastele, sapte zile sa manance paine nedospita (les. 12, 19). Pe langa alte daruri ce aveau porunca sa le aduca, in acea zi trebuiau sa aduca sapte miei (Lev. 23,15-18). Apoi, sa numere sapte saptamani de ani, iar al cincizecilea sa fie an de slobozire (Lev. 25, 8-10; Isaia 61,1-4; Luca 4, 16-21). Pe Mariam, sora lui Moise, fiindca a cartit, sapte zile a lovit-o Dumnezeu cu lepra (Num. 12). Lui Iosua Navi i-a poruncit Dumnezeu sa puna sapte preoti cu sapte trambite sa inconjoare Ierihonul de sapte ori, iar a saptea oara sa sune in trambita de sapte ori si vor cadea zidurile Ierihonului (Iosua 6).



In sapte zile s-a plinit sfintirea lui Aaron si a fiilor sai de catre Dumnezeu, prin Moise (Lev. 8, 33-35). De sapte ori in zi, David proorocul lauda pe Dumnezeu (Ps. 118, 164). Ieremia a proorocit ca evreii vor fi robi saptezeci de ani in Babilon (Ier. 25, 11-12; 29, 10). Sapte candele cu sapte brate a vazut Sfantul Prooroc Zaharia (Zah. 4,1-2). Sapte funii, ca pe o ata putreda a rupt Samson, cel ce avea sapte suvite de par care-i dadeau putere (Jud. 13-16). Sapte sunt darurile Duhului Sfant: 1. Frica; 2. Buna credinta; 3. Intelepciunea; 4. Taria; 5. Sfatuirea; 6. Priceperea; 7. Cunostinta (Isaia 11, 2-3). Sapte sunt stalpii peste care intelepciunea lui Hristos a zidit casa Sa (Biserica) (Pilde 9, 1). Saptezeci au fost barbatii care au tradus Biblia pe vremea faraonului Ptolemeu Filadelful (283 i.d.Hr.). De sapte ori s-a scaldat Neeman Sirianul in Iordan si s-a curatit de lepra (IV Regi 5, 14)."



Locurile prezentate mai sus, nu sunt singurele unde apare cifra sapte, dar acestea sunt cele mai importante, reusind sa puna intr-o lumina pozitiva si sa confere numarului cu pricina, adevarata valoare.

Sfintii Parinti vorbesc de foarte multe ori despre prezenta cifrelor in cadrul Sfintei Scripturi, spre exemplu, Sfantul Chiril al Alexandriei in PSB 39 - Glafire, la cartile lui Moise - explica versetul 15 cap. 4 din Cartea Facere: "Nu va fi asa pentru ca cel ce il va ucide pe Cain se va pedepsi de sapte ori" - "Iar daca ar voi cineva sa spuna si ca vor fi sapte la numar pedepsele ce le va lua lui Cain, nu va gresi intru nimic. Primul pacat al lui Cain a fost ca nu a deosebit in chip drept, nici n-a oferit lui Dumnezeu cele mai bune roduri. Al doilea, ca afland de pacatul lui, nu s-a intors spre pocainta si n-a indreptat greseala prin savarsirea celor bune, ci s-a aprins de manie si s-a infuriat de pretuirea data aproapelui, pe care trebuie sa caute sa-l imite, nu sa-l socoteasca dusman si sa-l priveasca cu ochi nedrepti. Al treilea pacat, care e ca un ados la uciderea salbatica, este pisma neimpacata. Al patrulea, invitatia: sa iesim la camp, care e dovada vicleniei si a inselarii. Al cincilea e crima uciderii nelegiuite. S-ar putea socoti ca al saselea pacat al lui, mintirea lui Dumnezeu. Al saptelea, socotinta ca poate scapa fara voia lui Dumnezeu de pedeapsa, putand fi eliberat fara voie de viata in trup."



Cifra sapte in Noul Testament

In Noul Testament, cifra sapte, dar si multiplul acesteia, este folosit in unele momente de insusi Mantuitorul Iisus Hristos:

"Mantuitorul porunceste sa iertam de saptezeci de ori cate sapte (Luca 17, 3-4; Matei 18, 22). Oranduiala Bisericii lui Hristos tot pe numarul sapte este intemeiata: 1. apostolii; 2. proorocii; 3. invatatorii; 4. facatorii de minuni; 5. cei ce au darul tamaduirilor; 6. cei ce au darul vorbirii in limbi; 7. cei ce au darul de a talmaci sau a explica Sfintele Scripturi norodului (I Cor. 12,28-30).

Sapte sunt duhurile care stau inaintea lui Dumnezeu si a scaunului Sau de domnie (Apoc. 1, 4). Sapte sunt sfesnicele cele de aur dinaintea Mantuitorului si sapte sunt stelele din dreapta Sa (Apoc. 2, 1). Sapte sunt Bisericile la care a fost trimis Sfantul Ioan Evanghelistul sa le scrie (Apoc. 1,11). Sapte sunt urgiile apocaliptice (Apoc. 15, 6-8; 16). Sapte peceti avea cartea pe care a vazut-o dumnezeiescul Ioan evanghelistul in mana lui Dumnezeu (Apoc. 5, 1-4).



Sapte sunt duhurile lui Dumnezeu pe care le trimite in tot pamantul (Apoc. 5, 6), in Biserici (Apoc. 1,4). Sapte sunt pacatele de moarte: 1. mandria; 2. iubirea de argint (zgarcenia); 3. desfranarea; 4. pizma sau invidia; 5. lacomia; 6. mania; 7. lenea (neingrijirea sufletului). Sapte sunt cele vrednice lui Hristos: 1. puterea; 2. bogatia; 3. intelepciunea; 4. taria; 5. cinstea; 6. slava; 7. binecuvantarea (Apoc. 5, 12)."

In lucrarea Talcuirea Apocalipsei de la Sfinti Parinti pana in zilele noastre, scrisa de pr. Ioan Sorin Usca, se pot identifica comentarii directe ce fac referire la cifra sapte si rolul acesteia in Cartea Apocalipsei, spre exemplu: Apoc. 1,4 Bisericile din ea (enumerate in versetul 11) sunt selectate in functie de 7, simbolul plenitudinii si al universalitati.

Pentru a observa numarul aparitiilor cifrei sapte (strict sub aceasta forma in limba greaca epta) in cuprinsul Noului Testament, am consultat Bible Works NT (NA27), si am constatat un numar total de 88 de aparitii, iar cea mai mare pondere o regasim in Cartea Apocalipsei(30).



Sfanta Scriptura, editia Sinodala si Sfanta Scriptura, versiunea Bartolomeu Anania, in cuprinsul Noului Testament intalnim un numar de 92 de aparitii ale cifrei sapte (sub aceasta forma fixa), ceea ce arata o mica diferenta fata de textul original din limba greaca.

Sa vedem in afara crestinatatii ce valori au fost date cifrei -7-

CIFRA ŞAPTE”este una dintre cifrele arabe cu o simbolistică ,pe cât de bogată,pe atât de străveche şi prezentă în viaţa noastră. După cum se ştie ,numărul şapte corespunde celor şapte zile ale săptămânii şi celor şapte planete. De asemenea,el mai corespunde şi celor şapte trepte ale desăvârşirii,celor şapte sfere sau trepte cereşti,celor şapte petale ale trandafirului,celor şapte capete ale cobrei de la Angkor,celor şapte ramuri ale copacului cosmic . In antichitate , la multe popoare cifra 7 era considerata o cifra speciala.



-Matematicianul grec Pitagora considera ca 7 vine de la insumarea triunghiului si a patratului – configuratii desavarsite pentru matematicienii din Antichitate.
-La egipteni si babilonieni 7 era suma celor doua ”cifre ale vietii” 3+4:tatal , mama si copilul/fundamentul vieţii şi cele patru puncte cardinale.
- Constelaţia Pleiadelor este constelaţia celor şapte fiice ale lui Atlas-deşi cu ochiul liber se pot număra până la unsprezece stele.
Numărul şapte apare,sub diverse forme şi sensuri în multe tradiţiişi obiceiuri ale lumii.
● La mayaşi,ziua a şaptea era sub semnul jaguarului,întruchipare a forţelor lăuntrice ale pământului. Această zi era plină de fast.
● În islam,şapte este un număr fast,un simbol al desăvârşirii:se vorbeşte de şapte ceruri,şapte tărâmuri,şapte diviziuni ale iadului,şapte porţi.
● Tătarii din Altai se mândresc cu sanctuarele lor de baştină,folosind expresia,, Ţara mea cu şapte porţi şi apele mele.”
● Pentru turcu-mongoli numărul şapte este un număr sacru şi cosmic.
● În Maroc,femeile sterpe îşi înfăşoară cingătoarea din spate de şapte ori în jurul trunchiului anumitor copaci,apoi o agaţă de una din cele şapte funii legate de aceştia.
● În Siria,o fată care nu-şi găseşte peţitor exorcizează influenţele rele care o împiedică să se mărite scăldându-se în mare şi lăsând să-i treacă pe deasupra capului şapte valuri. Podoabele femeii sunt în număr de şapte.
● În India,tradiţia hindusă îi atribuie soarelui şapte raze:şase corespunzând direcţiilor spaţiului,iar a şaptea centrului.În ştiinţa Yoga se cunosc şapte centrii subtili de forţă,numite,,chakra”.
●În Africa,numărul şapte este un simbol al perfecţiunii şi al unităţii.La dogoni,şaptele,sumă a numerelor patru ( simbolul feminităţii) şi trei ( simbolul bărbăţiei),reprezenta perfecţiunea omenească .
● În credinţa românilor,pentru ca unui mort să i se ierte păcatele,trebuie trase şapte linii peste mormântul lui. După înmormântare,participanţii se îndepărtează şapte paşi de mormânt,apoi fac şapte paşi spre el. Se crede adesea că sufletul mortului rămâne în preajma mormântului vreme de şapte zile.
În numerologie cifra şapte mai are numeroase semnificaţii:
• Cele 7 păcate de moarte: Avariţia,Invidia,Mînia,Aroganţa,Desfrâul,Be –ţia,Lenea;
• Cele 7 virtuţi: Dragostea,Credinţa,Tăria sufletească,Speranţa,Inteligenţa Cumpătarea,Dreptatea;
• Cei şapte înţelepşi din vechime: Bias,Solon,Thales,Pittakos,Kleobulos Periander;
• O săptămână este compusă din şapte zile;
• Cele şapte note muzicale: do,re,mi,fa,sol,la ,si;
• Cele şapte culori ale curcubeului;roşu,portocaliu,galben,verde,albastru- indigo,violet;
• Buburuza are şapte puncte pe elitre;
• Constelaţiile Carul Mare şi Carul mic sunt formate din câte şapte stele;
● Constelatia Pleiadelor este constelatia celor sapte fiice ale lui Atlas – desi cu ochiul liber se pot numara pana la unsprezece stele.



● Cele mai marete si vestite lucrari de arta si arhitectura din lumea mediteraneana antica au fost prezentate de scriitorul Anipatros ( sec.II i.H ) – cele sapte minuni ale lumii.
Statuia lui Zeus – Grecia , Templul Zeitei Artemis si mormantul regelui Mausol – Asia Mica , Colosul – Insula Rodos ,Piramida lui Keops -Africa ,Gradinile suspendate ale Semiramidei si Zidurile de aparare ale Babilonului – Asia

● Cei şapte regi legendari romani : Romulus,Abcus Martius,Numa Pompilius,Servius Tulius,Tullus Hostilius,Tarquinius Prisens,Tarquinius Superbus.
Romulus este fondatorul legendar al cetăţii Roma,iar legenda fondării Romei este una din cele mai celebre legende ale istoriei..Ea cuprinde două momente:ridicarea cetăţii Lavinium şi întemeierea Romei.Legenda spune că Lavinium a fost întemeiată de Eneas care o luase în căsătorie pe fiica lui Latinius.Fiul lui Eneas,Ascaniu,a întemeiat oraşul Alba Longa. Aici s-au născut Romulus şi Remus,cei doi gemenei,care,legenda spune că au fost crescuţi de o lupoaică.Ajunşi mari,ei au construit o cetate a cărui prim rege va deveni Romulus în urma confruntării cu Remus. Ceea ce ste adevărat este legat de poziţia unde această cetate a fost construită,respectiv pe o colină. Pentru că iată,şi în istorie şi mitologie este prezentă cifra şapte,pentru că Roma a fost clădită pe cele şapte coline : Aventin,Caelius,Capitoliu,Palatin,Viminal,Quirinal- ,Esquilin.

Nici domeniul literaturii nu este lipsit de prezenţa cifrei şapte.
-In basme…Cavalerul Barba Albastra a avut sapte neveste , Alba ca Zapada a stat la cei sapte pitici.

În basmele şi poveştile româneşti cifra şapte este des întâlnită ,alături de cifra trei. Din literatura universală am putea să-l amintim pe Edgar Allan Poe ale cărui opere rămân în literatură ca nişte perle scoase din adâncuri.În povestirea sa fantastică,,Masca morţii roşii”cifra şapte este prezentă prin cele şapte camere ale palatului în care prinţul dă o mare petrecere.Cifra şapte,cifră cosmică,simbol al perfecţiunii,reprezintă aici un ,,şirag împărătesc” .
Referitor la simbolistica cifrei şapte un alt domeniu în care ea este prezentă e astrologia. Astfel,despre nativii cifrei şapte se spune că ei au nevoie să-şi petreacă câteva momente în fiecare zi singuri.Aceşti indivizi au darul intuiţiei şi abilităţi analitice,dar uneori nu se încred în intuiţia lor.Preferă să lucreze în ritmul lor şi nu le place să fie zoriţi.Fiind perfecţionişti,ei par uneori că trag de timp,când de fapt ,pur şi simplu aşteaptă momentul cel mai potrivit să acţioneze. Au şi unele trăsături negative: par reci şi aroganţi,mai ales la prima întâlnire.Unii dintre ei se ascund de ceilalţi în spatele unor vorbării neîntrerupte.Nu le place munca fizică,îşi complică singuri viaţa,refuzând să asculte de sfaturile celor din jur,iar visatul cu ochii deschişi,ia locul vieţii,uneori.
Două personalităţi caracterizate de cifra şapte,simboluri feminine ale epocii lor pot fi amintite:Jean Shrimpton şi Diana,Prinţesa de Wales. Printre marile figuri politice se numără preşedintele J.F.Kennedy,Niluta Hruşciov,Churchill şi Vaclav Havel.



Cifra şapte e considerat de astrologi un număr spiritual pentru că e iluzoriu şi conţine valuri care trebuie mai întâi înlăturate,unul după altul, până când va fi găsită iluminarea în cele din urmă.Tot despre el se mai spune că este un număr sacru.Dacă şapte posedă calităţi de reverie, spiritualitate şi conştienţă psihică, din punct de vedere negativ poate fi indecis, înşelător şi nesincer.
http://ro.netlog.com/art

asireligie/blog/blogid=1567049#blog

Niciun comentariu:

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Etichete

“Hristos a inviat 1 MARTIE 10 MINUNI ALE LUMII...DESPRE CARE NU STIAI 10 sfaturi pentru barbati 100 POVETE ORTODOXE 42 DE SFATURI PENTRU 100 DE ANI ABECEDARUL VIETII DUHOVNICESC ACATIST DE POCĂINŢĂ (folositor pentru pruncii avortaţi ACATISTE ACATISTUL SF. PROOROC DAVID Adormirea Maicii Domnului AICI GASESTI CANTARI DUHOVNICESTI-LITURGICE AICI GASESTI INTREBARI SI RASPUNSURI AICI GASESTI SFATURI PENTRU SPOVEDANIE AICI GASESTI VIETILE SFINTILOR AICI UN PROGRAM ORTODOX-24 ORE ORTODOXE ALFABETUL... CREŞTINULUI ORTODOX APA SFINTITA Articole Apopei Roxana AU NEVOIE DE AJUTOR Biblia - Cartea vieţii Biblia cea adevărată Biciul lui Dumnezeu Binecuvantare Binecuvântarea părintilor asupra copiilor BISERICI BISERICI TIMISOARA BOBOTEAZA Buna Vestire CANONUL ŞI PRAVILA Care sunt şi ce semnificaţie au veşmintele preotilor Cartea cu cele douăsprezece vineri... Casa sufletului CĂRTI Căsătoria creştinelor ortodoxe cu musulmani - Capcană periculoasă Când trebuie să mergem la Sfânta Biserică? Ce se intampla cu oamenii care mor nespovediti ? CELE 10 PORUNCI CELE SAPTE PĂCATE DE MOARTE Cele trei cete diavolesti CICLUL MENSTRUAL ȘI SLUJBELE BISERICEȘTI CITATE DE INTELEPCIUNE CITATE DIN SFANTA EVANGHELIE Completare la cateheza „O mamă creştin ortodoxă“ Completare la cateheza despre Lumânare COMPORTAREA IN BISERICA Copii si Capcanele iadului CREDINŢA CEA ADEVǍRATǍ CREZUL CRUCEA – semnul iubirii Lui Hristos pentru oameni Crucea Sfantului Andrei CUGETARI SI CITATE ORTODOXE Cum inseala diavolul pe om Cum ne imbracam cand mergem la biserica... CUM SA NE RUGAM CUM SE FACE UN POMELNIC Cum se vede Dumnezeu Cum trebuie sa ne închinăm în biserică CUVANT CATRE CRESTINII ORTODOCSI DESPRE SFANTA TRADITIE CUVÂNT CǍTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE P Ă C A T CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE E G O I S M Cuvânt către creştinii ortodocşi – Spovedania unui monah din Muntele Athos CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE C U L T U L A D V E N T I S T CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE CULTUL BAPTIST Cuvânt către creştinii ortodocşi despre Diferenţele dintre ortodocşi şi catolici CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE POMENILE SI RUGĂ CIUNILE PENTRU CEI ADORMIŢI CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE S F Â N T A B I S E R I C Ă O R T O D O X Ă CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE SMIRNĂ ŞI TĂMÂIE Cuvânt către creştinii ortodocşi despre ZICERI şi contra ZICERI Cuvînt către crestinii Ortodocsi De ce avem pagube în gospodărie? De ce credinţa ortodoxă este cea adevărată ? De ce nu avem bănci în biserică ? DESPRE NECAZURI ŞI SUFERINŢĂ DESPRE CREAŢIONISM ŞI EVOLUŢIONISM DESPRE PĂCATUL BETIEI DESPRE V E Ş N I C I E Despre cinstirea sfintelor moaște DESPRE P R O S T I T U Ţ I E Despre prietenie Despre Rugaciunea - Tatal nostru DESPRE A C U P U N C T U R A DESPRE ACTELE CU CIP DESPRE ARTA SI RELIGIE DESPRE ASCULTARE DESPRE ATEISM DESPRE AVORT DESPRE BETIE Despre blândete Despre Blesteme DESPRE BOALA DESPRE BOALĂ SI SUFERINTĂ Despre bunătate DESPRE C R E D I N Ţ Ă DESPRE CAPCANELE PE CARE NI LE INTINDE TELEVIZORUL DESPRE CINSTIREA SFINŢILOR Despre credinta DESPRE CRUCE CANDELE..ICOANE Despre Denii Despre depresie DESPRE DESFRANARE DESPRE DISCOTECĂ Despre droguri Despre Duhul Sfant DESPRE EGOISM DESPRE EUTANASIE Despre Evolutionism Despre farmece si vrăji DESPRE FĂTĂRNICIE DESPRE FEMEIA CRESTINA DESPRE FERICIRE Despre frică Despre fumat DESPRE GANDURI SI INFRUNTAREA LOR Despre Halloween Despre horoscop . DESPRE INCINERARE DESPRE INGERUL PAZITOR DESPRE INVIDIE SI URA Despre Ispită DESPRE IUBIRE Despre iubirea de aproapele DESPRE JUDECATILE LUI DUMNEZEU DESPRE LACRIMI DESPRE LUMANARI DESPRE MAICA DOMNULUI Despre mama creştin-ortodoxă DESPRE MANDRIE DESPRE MANIE DESPRE MANTUIRE Despre masturbare DESPRE METANII DESPRE MINCIUNA DESPRE MOARTE DESPRE NĂDEJDE Despre O.Z.N.-uri DESPRE OMUL FRUMOS..DAN PURIC Despre Ortodoxie DESPRE P O C Ă I N Ţ Ă DESPRE PACAT DESPRE PARASTASE DESPRE PATIMILE OMULUI Despre păcat DESPRE PLANSURI DESPRE POCAINTA Despre pocăinţă DESPRE POCĂINŢĂ ŞI SPOVEDANIE DESPRE POMELNIC ŞI ACATIST DESPRE POST DESPRE PREOTUL DUHOVNIC Despre Psaltire Despre puterea Sfintei Cruci Despre Răbdare Despre rugăciune DESPRE SARINDARE DESPRE SECTARI DESPRE SFANTA ANAFORĂ DESPRE SFANTA LITURGHIE DESPRE SFANTA TREIME Despre Sfânta Împărtășanie Despre sfintele Pasti DESPRE SFINTENIE SI FARMECE DESPRE SFINTI DESPRE SLAVA DESARTA Despre smerenie DESPRE SUFLET DESPRE TAINA MIRUNGERII DESPRE TALISMAN DESPRE TAMAIE DESPRE VALENTINE’S DAY Despre Vâsc DESPRE VEDENII SI DIAVOLI Despre Vesnicie Despre Virtute Despre vise DESPRE VRAJI DESPRE YOGA ŞI REÎNCARNARE DIN INVATATURILE PARINTELUI IACOB IONESCU Din sfaturile Maicii Siluana Vlad DIN SFATURILE PARINTELUI IOAN DIVERSE Dovada de la IERUSALIM pe care CRESTINISMUL o astepta de 2000 de ani! DRUMUL SUFLETULUI DUPA MOARTE DUCEŢI-VĂ ŞI VĂ ARĂTAŢI PREOŢILOR (Luca 17: 14) Duminica dinaintea inaltarii sfintei cruci Duminica Samaricencei Duminica Sfintei Cruci Dumnezeu nu ne vindecă întotdeauna trupul? DUMNEZEU ŞI OMUL FALSII STAPANI FAMILIA FEMEIA CANANEIANCA FERICIRILE FLORIILE FLORILE LA ICOANE GANDURI PENTRU ZILELE CE VIN Grija fata de suflet(Sfantul Ioan Gura de Aur) HRANA PENTRU SUFLET HRISTOS VINE ATUNCI CAND îI SEMENI! ICOANE FACATOARE DE MINUNI Ieromonahul Savatie Baştovoi Inaltarea Domnului Inăltarea Domnului INĂLTAREA SFINTEI CRUCI INCINERARE SAU INHUMARE Intampinarea Domnului INTERVIURI INTERZIS...FEMEILOR ! Intrarea în Biserică a Maicii Domnului INVATATURI CRESTINE INVATATURI CRESTINE SPUSE DE SFINTII PARINTI INVĂTĂTURĂ DE CREDINTA CRESTIN ORTODOXĂ Ioan Monahul ISTORIOARE DUHOVNICESTI iu Iubim câinele şi uităm pe Dumnezeu??? Izvorul Tămăduirii ÎN FIECARE DUMINICĂ SĂ MERGEM LA SFÂNTA BISERICĂ Înălţarea Domnului Îndemnurile Maicii Pelagheia din Reazan Întrebări şi răspunsuri din credinţa creştin ortodoxă şi din Noul Testament ÎNVĂTĂTURI CORECTE ŞI ÎNVĂŢĂTURI GREŞITE DESPRE SĂRBĂTORI ÎNVĂŢĂTURA DESPRE DUMNEZEU Învăţătură despre icoana Sfintei Treimi Învăţături patristice La ce foloseşte rugăciunea neîncetată? LITURGHIA CATEHUMENILOR Maica Gavrilia Papaiannis MANASTIRI Maxime si cugetari crestine Mândria spirituală MESAJE DIN APOCALIPSA Miercurea Patimilor MILĂ SI MILOSTENIE MILOSTENIE MINUNEA DE LA SFANTUL MORMANT Minunea Taborică MINUNI MINUNI CU IISUS HRISTOS MINUNI DIN ZILELE NOASTRE MIR DE NARD AUTENTIC IN ROMANIA Motive şi simboluri: Ciocanul MUZICA ORTODOXA Nașterea Domnului (Crăciunul) NEINTELEGERILE VIETII...DRUMUL SPRE SINUCIDERE O ISTORIOARA CU O VEDENIE FALSA OAMENI CU CARE NE MANDRIM OBICEIURI DE SFINTELE PASTE ORTODOX PACAT SAU NU? PARACLISUL MAICII DOMNULUI PARASTASELE SI FOLOSUL LOR PARINTELE ARHIMANDRIT JUSTIN PARVU PARINTELE IOSIF TRIPA PARINTELE IUSTIN PARVU Parintele Proclu PAROHIA VIILE TIMISOARA PĂRINTELE ARSENIE PAPACIOC ŞI PROCLU NICĂU DESPRE JUDECAREA PREOŢILOR Părintele Calistrat păzitorul vieţii Pedeapsa Pelerinaj Dobrogea 2018 Pelerinaj Israel 2017 Pentru cei ce nu pot avea copii Pentru scaparea de demoni Pestera Sfantului Grigorie Decapolitul Peştera celor veşnic osândiţi PILDA PILDE PILDE CRESTINE Pilde pentru suflet POEZII Poezii - preot Ioan POEZII CU CAMELIA CRISTEA Poezii cu Eliana Popa Poezii cu Maria Pintecan POEZII CU MOS CRACIUN Poezii cu Preot Ion Predescu Poezii Daniela Poezii de Maria Luca Poezii de Ciabrun Marusia Poezii de COSTEL URSU Poezii de Daniela Florentina Luncan Poezii de Horatiu Stoica Poezii de Mihaela Stoica - Cucoanes Poezii de Preot Sorin Croitoru Poezii de Sf. Ioan Iacob Hozevitul Poezii Horatiu Stoica Poezii pentru Dumnezeu POGORAREA SFANTULUI DUH Poiezii de Traian Dorz POIEZIOARE POMENI SI SARINDARE Pomenirea celor 40 000 de mucenici POMENIREA MORTILOR Povara Crucii POVESTIRI DIN PATERIC POVESTITE DE SFINTI PREOT GEORGE ISTODOR Preot Ilarion Argatu PREOT IOAN PREOTUL DUHOVNIC PREVIZIUNI ALE SFINTILOR PROFETII Prohodul Adormirii Maicii Domnului PROOROCUL MOISE PSALMI. PSIHOLOGIE CRESTINA PUTEREA SFINTEI CRUCI PUTEREA CUVANTULUI PUTEREA RUGACIUNII Răspuns înţelept RUGA LA CEAS DE SEARA : Rugaciune pentru dobandirea de prunci Rugaciune pentru izbavire de boala Rugaciune pentru pogorarea Sfantului Duh RUGACIUNEA DE MULTUMIRE RUGACIUNEA LUMANARILOR APRINSE. Rugaciunea Parintelui Arsenie Boca RUGACIUNI RUGACIUNI LA INTRAREA IN BISERICA Rugăciune Rugăciune pentru bolnavi Rugăciune pentru toti binefăcători si miluitori mei Rugăciunea de dimineaţă Sfântului Grigorie Palama Rugăciunea către Sfântul înger Rugăciunea minții RUGĂCIUNEA PREASFINŢITULUI EREMEI CĂTRE SFÂNTUL MARE MUCENIC PANTELIMON Rugăciuni către domnul nostru Iisus Hristos Rusaliile SAITURI IMPORTANTE Sãptãmâna Patimilor SARBATORI SATANISMUL ÎN MUZICA ROCK Să nu-i mai judecăm pe preoţi!!! Să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru toate Săptămâna Patimilor Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos (6 august) Sclavia modernă SCURTE REGULI PENTRU O VIAŢĂ CUCERNICĂ LA UN CREŞTIN ORTODOX Secta Desancăi Nicolai din Arad SF DIMITRIE sfa Sfantii Petru si Pavel Sfantul Antim Ivireanu Sfantul Antonie Cel Mare SFANTUL MASLU Sfantul Nicolae Sfantul Spiridon Sfantul Teodor Sfantul Valentin SFANTUL VASILE CEL MARE Sfaturi de la Preot Ioan Clopotel SFATURI CATRE CRESTINII ORTODOCSI SFATURI DE LA PARINTELE IOAN Sfaturi de la Preot Ioan SFATURI DESPRE IERTARE SFATURI DUHOVNICESTI Sfaturi duhovniceşti SFATURI ORTODOXE SFATURI PENTRU PARINTI SFATURILE LUI VALERIU POPA Sfântul Gheorghe Sfântul Nectarie Sfinte sărbători Sfintele Paste. SFINTELE TAINE SFINTI Sfintirea uleiului SFINŢII PATRUZECI DE MUCENICI DIN SEVASTIA. SPUSE DE PARINTELE STANILOAIE SPUSE DE SFINTII PARINTI Statornicia în credinţă STATUS DESPRE VIATA Sufletul copilului : sincer şi curat....! SUPERSTITII TAINA NUNTII Taina Sfântului Botez TAINA SFINTEI SPOVEDANII TRADITII TROITA comoară a culturii arhaice româneşti Un preot la "Filmul blestemat" 20 mai 2006 Urare de Anul Nou URCUŞUL DUHOVNICESC .Arhimandritul Teofil Paraian Versuri de Horațiu Stoica VESTIMENTAȚIA FEMEII ÎN BISERICĂ VIATA DUPA MOARTE VINDECARI HARICE BOALA SI MOARTEA Zamislirea Sfantului Ioan Botezatorul ZĂMISLIREA MAICII DOMNULUI DE CĂTRE SFÂNTA ANA

Translate

BIBLIA ORTODOXĂ

PENTRU VIZITATORI


PENTRU CEI CARE AU AJUNS AICI
LE SPUN,, BINE ATI VENIT"

PENTRU CEI CARE AU CITIT
,,SA VA FIE DE FOLOS"

PENTRU CEI CARE COMENTEAZA..
,,SA FIE ELIBERATI"

PENTRU CEI CARE PLEACA..
,,SA FITI BINECUVANTATI"


Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)

Postare prezentată

DACĂ DORITI SĂ CONTACTATI ADMINISTRATORUL BLOGULUI

BINECUVANTAREA DOMNULUI SA FIE PESTE NOI TOTI...SI RUGACIUNILE TUTUROR SFINTILOR SA NE AJUTE... DESPRE MINE balulescu_iliana@yahoo....

Powered By Blogger

Blog de Colaje Ortodoxe

Blog de icoane Ortodoxe...

Sf. Pasti 2024 - 5 Mai

Sf. Pasti 2024 - 5 Mai

Biserica - Casa lui Dumnezeu

BLOG CRESTIN ORTODOX

Blog Maica Domnului

MAICA SILUANA VA RASPUNDE

Ce trebuie sa stie un crestin

Blog Crestin Ortodox

Blog Crestin Ortodox
clik pe poză

PSALMII

Lectură potrivită in vreme de post: psalmii

Powered By Blogger

Totalul afișărilor de pagină