(Cateva dispozitii canonice si tipiconale)
+
Lăsata secului pentru Postul Mare cade între 15 februarie şi 21 martie, după cum şi Paştele cade între 4 aprilie şi 8 mai.
SAPTAMANA BRANZEI (ALBA):
Lăsându-se sec de carne, urmează săptămâna brânzei sau săptămâna albă, în care nu se mănâncă carne şi nici grăsimi animale ci: lapte, branză, ouă, unt şi peşte.
-Oricine care va mânca carne în lunea săptămânii de brânză şi cine va mânca brânză în lunea primei săptămâni din Postul Mare, 4 ani să se pocăiască şi metanii 300;(PB,pg.391,p.1583);
-Monahii să nu mănânce miercurea şi vinerea din Săptămâna Brânzei, doar seara să mănânce brânză. (can.48 Sf Nechifor);
POSTUL MARE:
-Tot Postul cel Mare să se ajuneze cu mâncare uscată. (can.50 Laodiceea);
-În toate zilele Postului mare de luni până vineri, nu se dezleagă la vin şi untdelemn, dar se mănâncă fiertură de 2 ori pe zi. (Îndrum.B.Crestin, pg.53);
-Luni şi marţi din prima săptămâna a Postului Mare, nu se mănâncă nimic, doar marţi seara se mănâncă pâine caldă din seminţe şi zeamă caldă de frcute fierte.(Tipicul Mare,pg.42);
-În toate vinerile din Postul Mare la slujba vecerniei şi a pavecerniţei nu se fac metanii, decât cele însemnate la Liturghia Darurilor mai Inainte Sfintite: “Să se îndrepreze rugăciunea mea..” sefac 3 metanii; după Vohodul cu Sf Daruri, se fac 3 metanii; la “Fie numele Domnului binecuvântat...”, se fac 3 metanii. (Tipicul Mare, pg.511);
-În prima sâmbătă din Săptămâna Întâi din Postul Mare (a Sf Toader), mâncăm: bob fiert, măsline, fiertură cu untdelemn şi 1 pahar de vin. (Tipicul Mare,pg.512);
-În sâmbetele şi duminicile din Postul Mare se dezleagă la vin şi untdelemn, iar de luni până vineri, mâncăm numai seara mâncare uscată. (Tipicul Mare, pg.42);
-Daca vreun monah ar îndrăzni să mănânce peşte în Postul Mare înafară de Buna Vestire şi Duminica Stâlpărilor (Floriilor), unul ca acesta să nu se Împărtăşească cu Sfintele Taine la Paşti ci să se pocăiască şi să facă 300 metanii pe zi şi pe noapte. (Tipicul Mare, pg.42);
-Cel ce va mânca carne, brânză , lapte, ouă în Postul Mare sau miercurile şi vinerile de peste an, 2 ani să nu se împărtăşeasca” (PB, pg.391, p.1584);
-Dacă vreun episcop, preot, diacon citeţ sau cântăreţ nu posteşte Postul Cel Mare sau miercurea şi vinerea de peste an, să se caterisească, înafară de este bolnav, iar de va fi laic, să se afurisească. (Can-69 Sf Ap);
-În Postul Mare cel bolnav este dezlegat de a lua hrana şi băutură cât îi trebuie...(can.10 Timotei);
-Femeile care vor naşte în Postul Mare se dezleagă la vin şi untdelemn...carne să nu mănânce, măcar de s-ar afla şi la moarte” (PB,pg.391,p.1586);
-În duminicile Postului Mare înafară de cea a Intrării Mântuitorului in Ierusalim ( a Floriilor, a Stalparilor), la masă mâncăm fiertură cu untdelemn... bem cu măsură vin, câte 2 pahare şi seara 2 pahare” (Tipicul Mare,pg515);
-În miercurea Înjumătăţirii postului, la masă nu se cuvine a dezlega la untdelemn şi vin că mai vârtos este zi de plângere, iar nu de bucurie” (Tipicul Mare, pg.523);
- Buna Vestire, de va cădea în Saptămâna Patimilor înafară de vineri şi sâmbătă, se dezleagă la vin, untdelemn şi peşte”(PB,pg.390.p.1577);
- Buna Vestire, de va cădea în Joia Mare sau Vinerea cea Mare, nu păcătuim dacă gustăm vin şi peşte”(can.5 Sf.Nechifor);
-Buna Vestire, de va cădea în orice zi din Sfântul şi Marele Post până la Duminica Stâlpărilor, monahii se dezleagă la vin şi untdelemn, iar mirenii se dezleagă şi la peşte. În vinerea Mare se dezleagă numai la vin.(Tipicul Mare,pg.43);
-În Joia Canonului celui Mare(din Săptămâna a 5-a), se dezleagă la vin şi untdelemn. (Tipicul Mare, p.727);
-În Vinerea Acatistului, se dezleagă la vin şi untdelemn. (Tipicul Mare, p.727);
-În Joia Mare, se dezleagă la vin şi untdelemn. (Tipicul Mare, p.727);
-În Joia Mare a Postului Mare, mâncăm fiertură cu untdelemn, (de linte, bob fiert) bem vin (2 pahare) şi mâncare uscată.(Tipicul Mare,pg.556);
-Mirenii datori sunt a nu se atinge de femei în tot Postul Mare. Iar de va păcătui cu femeia sa în Postul Mare, nici la Paşti să nu se împărtăşească, pentru că a defăimat tot postul. (Molitfelnicul Bogat, Buc., 1896, retip.pg.140)
http://argatuioan.wordpress.com/…/cum-ar-trebui-sa-postim-…/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu