Cum sa ne rugam... în asa fel încât sa ne fie ascultate rugaciunile
Ai cunoscut vreodata pe cineva care sa se încreada în Dumnezeu din toata inima? Când nu credeam în Dumnezeu, aveam o prietena buna care se ruga adesea lui Dumnezeu. Ei bine, în fiecare saptamâna îmi spunea despre o dificultate sau un lucru din viata ei pe care îl încredinta în grija lui Dumnezeu. Si, invariabil, în fiecare saptamâna eram martora la un lucru neobisnuit facut de Dumnezeu ca raspuns la rugaciunea ei din acea saptamâna. Nici nu-ti poti închipui cât de greu îi este unui ateu sa fie nevoit sa constate acest lucru saptamâna de saptamâna! Dupa o vreme, nu mai merge sa argumentezi ca totul este o „coincidenta”...
Dar de ce îi asculta Dumnezeu rugaciunile prietenei mele? Motivul principal: fiindca ea avea o relatie cu El si voia sa faca voia Lui. Si, într-adevar, ea asculta ce îi spunea Dumnezeu. Considera ca El are dreptul de a o îndruma în viata si ea chiar se bucura ca asa stau lucrurile! De aceea atunci când se ruga în legatura cu diferite lucruri, facea ceva firesc, data fiind legatura ei cu Dumnezeu. Venea la Dumnezeu cu toata încrederea si-I vorbea despre nevoile, despre îngrijorarile ei si despre orice altceva se întâmpla în viata ei. În plus, din ceea ce citise în Biblie, se convinsese ca Dumnezeu dorea ca ea sa se bizuie pe El în acest mod.
Mai exact, viata ei demonstra ceea ce spune versetul acesta din Sfânta Scriptura: „Îndrazneala pe care o avem la El este ca daca cerem ceva dupa voia Lui, ne asculta.”1 „Caci ochii Domnului sunt peste cei neprihaniti, si urechile Lui iau aminte la rugaciunile lor...”
Atunci cum se face ca Dumnezeu nu ia aminte la rugaciunile tuturor oamenilor?
Poate deoarece nu toti oamenii au o legatura personala cu El... Or fi stiind ei ca exista Dumnezeu, poate chiar I se închina din când în când. Cât despre cei care nu par sa primeasca niciodata raspuns la rugaciunile lor... probabil ca lucrurile stau astfel din cauza ca nu au o relatie personala cu Dumnezeu si, mai mult, niciodata nu au primit de la Dumnezeu iertarea completa pentru pacatele lor. Te întrebi ce legatura are una cu alta?! Îti explic imediat. „Nu, mâna Domnului nu este prea scurta ca sa mântuiasca, nici urechea Lui prea tare ca sa auda, ci nelegiuirile voastre pun un zid de despartire între voi si Dumnezeul vostru; pacatele voastre va ascund Fata Lui si-L împiedica sa v-asculte!”
Este destul de normal sa simtim aceasta despartire de Dumnezeu. Ce se întâmpla de obicei când oamenii încep sa-L roage ceva pe Dumnezeu? Îsi încep rugaciunea astfel: „Doamne, am mare nevoie sa ma ajuti cu problema asta...” Apoi fac o pauza si reiau: „Sunt constient de faptul ca nu sunt o persoana perfecta... ca, de fapt, nu am nici un drept sa Te rog acest lucru...” Iata, oamenii îsi dau seama ca sunt pacatosi... si îsi mai dau seama ca nu doar ei îsi dau seama de acest lucru, ci si Dumnezeu! Si atunci se gândesc: „Hei, pe cine caut eu sa pacalesc?” Însa ceea ce s-ar putea sa nu stie ei... este cum pot primi de la Dumnezeu iertarea pentru toate pacatele. E posibil sa nu stie ca pot începe o relatie cu Dumnezeu si ca atunci Dumnezeu îi va auzi... Va lua aminte la rugaciunile lor.
Pe ce se bizuie rugaciunile noastre?
Mai întâi trebuie sa ai o relatie cu Dumnezeu. Închipuie-ti ca un student se duce la rectorul universitatii sale (pe care nici nu-l cunoaste, de altfel) si îl roaga sa îl gireze pentru un împrumut bancar. Ce sanse de reusita ar avea? ZERO. (Bine, pornim de la premiza ca rectorul nu este un iresponsabil!) Dar daca fiica rectorului si-ar ruga tatal s-o gireze pentru un împrumut bancar, totul s-ar rezolva. De ce? Fiindca se cunosc si, mai mult chiar, au o relatie. Relatiile pe care le avem cu ceilalti schimba totul.
Cum stau lucrurile cu Dumnezeu? Ei bine, când persoana respectiva este un copil al lui Dumnezeu, atunci Dumnezeu o cunoaste si ia aminte la rugaciunile sale. Iisus a spus: „Eu sunt Pastorul cel bun. Eu Îmi cunosc oile Mele si ele Ma cunosc pe Mine... Oile Mele asculta glasul Meu; Eu le cunosc si ele vin dupa Mine. Eu le dau viata vesnica, în veac nu vor pieri si nimeni nu le va smulge din mâna Mea.”
Asadar, Îl cunosti pe Dumnezeu cu adevarat? Dar El te cunoaste? Ai o relatie cu El, care sa îti garanteze ca ia aminte la rugaciunile tale? Sau pentru tine Dumnezeu este departe; exista mai degraba la nivel teoretic decât practic? Daca Dumnezeu este departe de tine sau daca nu esti sigur(a) ca Îl cunosti, citeste aici cum poti începe o relatie cu El chiar acum: Cunoasterea personala a lui Dumnezeu.
Precis îmi va asculta Dumnezeu rugaciunea?
Iisus Hristos le face o oferta extrem de generoasa acelora care Îl cunosc cu adevarat si se bizuie pe El: „Daca ramâneti în Mine si daca ramân în voi cuvintele Mele, cereti orice veti vrea si vi se va da.” Sintagmele „a ramâne” în El si „daca ramân în voi cuvintele Mele” înseamna sa ne ducem viata luându-L si pe El în calcul, bizuindu-ne pe El, ascultând ce are sa ne spuna. Atunci putem sa-L rugam orice dorim. Iata o alta conditie: „Îndrazneala pe care o avem la El este ca, daca cerem ceva dupa voia Lui, ne asculta. Si daca stim ca ne asculta, orice I-am cere, stim ca suntem stapâni pe lucrurile pe care I le-am cerut.” Dumnezeu ne asculta rugaciunile potrivit voii Sale (si pe masura întelepciunii, a sfinteniei Sale, a dragostei pe care ne-o poarta etc.).
Stii care este punctul în care ne împotmolim? Când ne închipuim ca stim ce vrea Dumnezeu... fiindca noua ni se pare ca un anumit lucru este foarte firesc! Noi presupunem ca la fiecare rugaciune este doar un singur „raspuns” potrivit, gândindu-ne desigur ca ACELA este cel dorit de Dumnezeu. Si atunci lucrurile se complica. Noi, oamenii, nu suntem stâpâni pe timp si nu stim toate lucrurile. Noi detinem doar anumite informatii despre o situatie si despre efectele din viitor pe care o anumita actiune le va avea asupra situatiei respective. Dar Dumnezeu ne întelege pe deplin situatia. Numai El stie ce efect va avea o anumita actiune asupra vietii noastre sau în mersul istoriei. Iar scopurile Sale s-ar putea sa depaseasca cu mult ideile noastre cele mai îndraznete. Prin urmare, Dumnezeu nu Se va apuca sa faca ceva pur si simplu fiindca am ajuns noi la concluzia ca asta trebuie sa vrea.
Ce doreste Dumnezeu sa faca pentru noi?
As putea umple pagini întregi cu intentiile lui Dumnezeu în ceea ce ne priveste. Toata Biblia ne descrie ce fel de relatie doreste Dumnezeu sa aiba cu noi si ce fel de viata vrea sa ne daruiasca. Iata mai jos doar câteva exemple:
„Totusi Domnul asteapta sa Se milostiveasca de voi si Se va scula sa va dea îndurare, caci Domnul este un Dumnezeu drept: ferice de toti cei ce nadajduiesc în El!” Ai auzit? „Domnul asteapta sa Se milostiveasca de tine.” „Caile lui Dumnezeu sunt desavârsite... El este un scut pentru toti cei ce alearga la El.”8 Domnul iubeste pe cei ce se tem de El, pe cei ce nadajduiesc în bunatatea Lui.”
Si totusi, cea mai mare dovada de dragoste si de devotament pe care ne-a aratat-o Dumnezeu este aceasta, descrisa de Iisus: „Nu este mai mare dragoste decât sa-si dea cineva viata pentru prietenii sai” - adica exact ceea ce a facut Isus pentru noi. Si atunci: „Daca Dumnezeu este pentru noi, cine va fi împotriva noastra? El, care n-a crutat nici chiar pe Fiul Sau, ci L-a dat pentru noi toti, cum nu ne va da fara plata, împreuna cu El, toate lucrurile?”
De ce unele rugaciuni nu sunt „ascultate”?
Unii oameni se îmbolnavesc si chiar mor; altii au probleme financiare; altii se pot confrunta cu diferite alte dificultati. Ce se poate face atunci?
Dumnezeu ne spune sa ne lasam grijile în seama Sa. Chiar si când o situatie ramâne apasatoare: „Aruncati asupra Lui toate îngrijorarile voastre, caci El Însusi îngrijeste de voi.” Chiar daca situatia pare scapata de sub control, totusi nu este... Chiar atunci când lumea întreaga pare sa se prabuseasca, Dumnezeu ne poate ajuta sa ramânem în picioare. În acele clipe omul poate fi foarte recunoscator ca Îl cunoaste pe Dumnezeu.
„Domnul este aproape. Nu va îngrijorati de nimic; ci în orice lucru, aduceti cererile voastre la cunostinta lui Dumnezeu, prin rugaciuni si cereri, cu multumiri. Si pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, va va pazi inimile si gândurile în Hristos Iisus.” Solutiile, rezolvarile pe care le poate gasi Dumnezeu la problema respectiva depasesc cu mult tot ce am crede noi ca este cu putinta. Probabil ca orice persoana care-L urmeaza cu adevarat pe Hristos ar putea da exemple de acest gen din viata sa. Însa chiar daca situatia nu se îmbunatateste, în ciuda problemelor cu care ne confruntam, Dumnezeu ne poate da pace. Iisus Hristos a spus: „Va las pacea, va dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o da lumea. Sa nu vi se tulbure inima, nici sa nu se înspaimânte.”
În aceasta clipa (când situatia este înca încâlcita), Dumnezeu ne cere sa ne încredem în El în continuare - sa „umblam prin credinta, nu prin vedere”, dupa cum spune Biblia. Dar nu este vorba de credinta oarba. Ci este vorba ca ne bizuim pe caracterul lui Dumnezeu. Masina care merge pe un pod solid se sprijina în totalitate pe soliditatea podului; nu conteaza ce crede soferul, ce gândeste sau ce discuta cu pasagerul de lânga el. Masina ajunge în siguranta la celalalt capat al podului datorita soliditatii podului, în care soferul a ales sa creada de la bun început.
În mod asemanator Dumnezeu ne cere sa ne încredem în integritatea si în caracterul Sau... în îndurarea, în dragostea, în întelepciunea Sa. El spune: „Te iubesc cu o iubire vesnica; de aceea îti pastrez bunatatea Mea.” „Popoare, în orice vreme, încredeti-va în El, varsati-va inimile înaintea Lui! Dumnezeu este adapostul nostru.”
În concluzie... Cum sa ne rugam
Dumnezeu asculta rugaciunile copiilor Sai (adica ale acelora care L-au primit în viata lor si cauta sa-L urmeze). El ne roaga sa aducem în rugaciune orice ne preocupa si El se va ocupa de problema respectiva cât mai bine, potrivit voii Sale. Când ne confruntam cu dificultati, trebuie sa ne aruncam îngrijorarile asupra Sa si vom primi pace de la El, în ciuda situatiei neprielnice. Credinta si nadejdea noastra se bizuie pe caracterul lui Dumnezeu: cu cât Îl cunoastem mai bine, cu atât ne putem încrede mai mult în El.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu