duminică, 10 octombrie 2010

Sfaturi duhovnicesti - Arhimandritul Iachint Unciuleac


 "Nu putem vorbi de manastirile romanesti fara sa vorbim in chip deosebit de Manastirea Putna si nu puteni vorbi de ctitoria lui Stefan cel Mare de la Putna, fara sa amintim macar cateva ganduri duhovnicesti despre obstea si staretul ei, Arhimandritul Iachint Unciuleac. Il cunosc de patru decenii, pe cand eram elevi in batranul oras al lui Roman I Musat. Pe atunci eram inca mici si nu banuiam ca vom sluji impreuna pe Hristos in cinul monahal. L-am intalnit si la Seminarul Monahal de la Manastirea Neamt. L-am insotit si la Institutul Teologic din Bucuresti. Am asistat reciproc la tunderea noastra in monahism si la hirotonie. Suntem legati duhovniceste cu inimile si ne bucuram fiecare de bucuria  celuilalt.

Sfaturi duhovnicesti -  Arhimandritul Iachint UnciuleacDe peste 30  de  ani, Arhimandritul Iachint a fost transferat de la Sihastria, manastirea de metanie, la Manastirea Putna. Numele Sfintiei Sale este de atunci cunoscut in toate satele din nordul Moldovei, devenind cel mai pretuit duhovnic si staret in iubita noastra Bucovina. Jertfa Prea Cuviosiei Sale este intreita. Pe de o parte se osteneste sa implineasca dupa putere fagaduintele vietii monahale, care nu sunt deloc usoare. Pe de alta parte se jertfeste, in calitate de staret, sa povatuiasca obstea manastirii formata din peste 25 de parinti, pe calea cea sfanta spre Hristos, si sa incheie lucrarile de restaurare generala a ctitoriei lui Stefan cel Mare. Iar peste acestea, in calitate de duhovnic este nevoit sa se jertfeasca pentru calauzirea si spovedania credinciosilor care vin de peste tot.

Intalnindu-l in clipe de ragaz, am obtinut de la Parintele Iachint cateva sfaturi duhovnicesti pe care le oferim credinciosilor iubitori de Hristos.
Parintele Ioanichie Balan: - Ce trebuie sa facem noi, monahii de astazi, pentru a trai cat  mai aproape de Hristos?
Parintele Iachint: - Sa facem si noi tot ce au facut parintii nostri in trecut.   Aceia se rugau neincetat lui Dumnezeu.  Sa ne rugam si noi. Parintii  nostri fugeau de grijile si ispitele lumii.  Sa parasim si noi grijile   pamantesti, mandria  acestui veac, placerile trecatoare, vorbirea  desarta,   clevetirea, odihna trupeasca, toate. Parintii cei de demult citeau Sfanta   Scriptura si pe Sfintii Parinti si se osteneau sa faca tot ce invatau acestia. Sa  ne ostenim si noi a cunoaste, a face si a citi sfintele carti, ca ele ne vor ramane pe viitor singurele calauze spre Hristos.

Deci, daca vrem sa ne mantuim, sa ne silim a implini cu fapta cele trei voturi monahale pe care le-am dat la tunderea in monahism si sa urmam in toate invataturile si faptele Sfintilor Parinti. Iar daca inca ne temem de moarte si ne indoim in inima noastra ca nu ne vom mantui, sa alergam la milostenie. Adica, sa ne rugam pentru oameni, sa mangaiem pe cei intristati si sa miluim pe saraci dupa putere, ca aceia se vor ruga lui Dumnezeu pentru noi si cu rugaciunile lor avem toata nadejdea mantuirii. Numai sa nu ne stapaneasca gandul mandriei si al slavei   desarte.
- Se cuvine monahilor sa ajute la mantuirea altora, mai inainte de a se curati pe sine de patimi?
- Desigur.    Doar   auzim   in   Sfanta   Scriptura:   "Mantuind,    mantuieste-ti sufletul tau".  Daca vedem un  om  ca  se ineaca   sau ii   arde casa, nu sarim sa-l ajutam si sa-i salvam viata si casa? Tot asa,   daca vedem un frate de manastire intristat, bolnav sufleteste, sau un   credincios ce vine la manastire si ne cere un sfat, oare nu suntem datori, in  numele lui Hristos si al iubirii crestine, sa-l ajutam, sa-l ducem la un  duhovnic bun, sa-i recomandam o carte buna de citit, sa-i dam un sfat cat de   mic pentru  sufletul  lui?   Ca   daca   aproapele   nostru   ne   cere ajutor si  nu-i intindem mana si inima ci il lasam sa moara, sufletul lui din mana noastra se va cere. Nu vom avea raspuns inaintea lui Hristos si vom fi judecati ca niste ucigasi de suflete. Cand cineva rataceste drumul, este oare pacat sa-i aratam calea cea dreapta? Cand cineva este tulburat de pacate,   este oare pacat pentru monahi sa-1 duca la un duhovnic? Sau sa-1  indemne la biserica, la impacare  si la rugaciune? Mai ales acum cand este   atata seceta de cuvantul lui Dumnezeu, de carti crestinesti si de  preoti buni, nu este ingaduit monahilor sa fuga  de mireni, de fratii lor din  lume, atat de incercati, pe motiv ca "se linistesc" sau ca sunt "pacatosi". Ca harul lui Dumnezeu lucreaza si prin cei pacatosi, daca avem smerenie. Dar, sa urmeze fiecare sfatul duhovnicului sau si glasul constiintei si nu va gresi niciodata. Trebuie sa punem umarul la greul vietii si noi, calugarii, mai ales daca sunteni hirotoniti preoti.
- Care sunt roadele ascultarii duhovnicesti?
- Sunt multe si mari roadele ascultarii crestine, in care intra si ascultarea monahala. Ca din ascultare se naste smerenia, blandetea, rabdarea, faradegrija   vietii, nadejdea mantuirii, rugaciunea cu lacrimi, netemerea de   moarte,  bucuria  duhovniceasca  si pacea inimii.   Ce alte daruri mai mari ne dorim in viata, decat acestea? Si cine oare este mai bogat sufleteste  decat cel ce iubeste ascultarea de Hristos si de Biserica, de parinti si  de duhovnic? Cea mai usoara si sigura cale de mantuire este a celui ce   traieste toata viata in ascultare, adica face toate cu sfat si binecuvantare,  cu rugaciune si intrebare. Si cea mai grea mantuire este a celui ce traieste pe pamant de capul sau, fara Biserica, fara parinti, fara duhovnic, fara carti sfinte, fara rugaciune si bucurie duhovniceasca in inima. Viata aceluia   este inca de pe pamant un iad.

Nu vedem urmarile neascultarii? Cand a lipsit ascultarea din cer si din rai, ingerii s-au prefacut in diavoli si oamenii au cazut pe pamant sub robia mortii. Cand lipseste ascultarea din familie, copiii devin rai si parintii plang fara mangaiere. Cand lipseste ascultarea din Biserica, cres¬tinii se dezbina, se rup de dreapta credinta si se duc la secte. Cand lipseste ascultarea din societate, locul ei il ia haosul si dezordinea. Iar cand lip¬seste ascultarea dintr-o manastire, obstea aceea se dezbina si manastirea se pustieste. Iar unde domneste adevarata ascultare, nu cea de frica legilor si a pedepsei, ci ascultarea din iubire crestina, acolo este raiul pe pamant, acolo este pace si armonie, acolo viata este fericita, pentru ca acolo este insusi Dumnezeu, Mantuitorul, Care S-a smerit sub ascultare pana la moarte pe cruce. Sa ne dea Domnul darul adevaratei ascultari, ca cel ce iubeste pe toti si traieste sub ascultare nu poate ajunge in iad.
- De ce credeti ca a slabit duhovniceste monahismul ortodox si monahismul crestin in general?
- Pentru  ca a slabit in rugaciune. Aceasta este prima cauza. Apoi pentru ca a slabit ravna trairii duhovnicesti, adica ravna pentru biserica, pentru    citirea   cartilor   sfinte,   pentru   practicarea   rugaciunii mistice a inimii,   pentru deasa spovedanie si pentru Sfanta impartasanie. A slabit ravna   pentru  cuvantul viu  care trezeste inima  din impietrire si duhul din somn. A treia cauza a slabirii noastre duhovnicesti este insasi slabirea noastra in credinta, in nadejdea vietii vesnice. Omul zilelor noastre, si in parte si monahii, nu se mai cutremura de moarte, de iad, de caderea in pacat, de ispitele diavolului, de urmarile grozave ale pacatului, de judecata viitoare. Credinta mai putin fierbinte aduce indoiala in suflet, ne da somn in timpul rugaciunii, ne arunca in lene in timpul slujbelor la biserica, ne impietreste inima, ne loveste cu nesimtirea si plictiseala si stinge flacara Duhului Sfant din noi.

Trebuie sa recunoastem ca duhul lumii a patruns prea mult in manastiri. inainte ele se aflau departe de lume, in locuri retrase, prielnice rugaciunii si ascezei. Conditiile moderne de astazi au apropiat lumea si tentatiile ei de manastiri. Lupta monahilor de astazi impotriva ispitelor este mult mai subtila, mai rafinata. Calugarii de azi nu mai au pustie unde sa se retraga pentru rugaciune si atunci sunt nevoiti sa se retraga in pustia cea din inima. Or, aceasta se obtine prin rugaciune staruitoare, prin insingurare, post, infranare, instrainare interioara de ispitele din afara. Calugarul de astazi trebuie sa "fuga" intr-o pustie spirituala. Adica sa traiasca in obste cu toti, sa-i slujeasca cu dragoste pe toti, dar in inima sa sa fie singur cu Hristos prin neincetata rugaciune. Sa traiesti singur cu Iisus Hristos in mijlocul multimii, iata virtutea calugarului de azi!
- Ce  parere  aveti  despre  manastirile  din  Arhiepiscopia  Iasilor,   in general?
- Moldova este una din provinciile cele mai bogate in manastiri din tara noastra, cu peste 35 de asezaminte monahale in functiune, mici, mari si foarte mari. In fruntea tuturor sta judetul Neamt cu 20 de manastiri si schituri si cu aproape 900 de calugari, din care o mare parte sunt calugarite. Dintre toate, numai manastirile Agapia si Varatec duc viata semi-idioritmica, restul fiind cu viata de obste. Apoi urmeaza ju¬detul Suceava cu sase manastiri si doua schituri in care se nevoiesc peste 180 de calugari si calugarite, toate cu viata de obste. Urmeaza manastirile din judetele Iasi si Botosani, in numar de cinci, cu 80 de calugari, toate cu viata de obste.

Dupa vechime si importanta duhovniceasca, trebuie sa amintim intai Manastirea Neamt (sec. XIV), lavra cea mai mare si mai reprezentativa a tarii noastre, cunoscuta de secole in toata lumea crestina. Apoi amintim marile manastiri si ctitorii voievodale Probota, Bistrita, Putna, Voronet, Moldovita, Slatina, Sucevita, Dragomirna si Cetatuia, toate restaurate in general din fonduri bisericesti si de stat, si bine intretinute. Urmeaza manastirile mijlocii, fondate de dregatori si ierarhi moldoveni, ca:  Secu, Rasca, Agapia Noua si Veche,  Sihastria, Varatec, Horaita si Vorona, la fel, innoite si frumos intretinute. Ultima categorie de asezaminte monahale moldovene sunt cele peste 12 schituri, toate cu viata de obste, dintre care amintesc: Rarau, Sihla, Pocrov, Icoana, Vovidenia, Tarcau, Tibucani, Bucium, Gorovei si altele, cu pana la 15 vietuitori, restaurate si bine conservate.

Cel mai important, insa, este viata duhovniceasca din manastirile noastre, care in mare parte este satisfacatoare. In toate manastirile si schiturile mari avem monahi tineri, Sfanta Liturghie se face zilnic cu buna randuiala duhovniceasca, fapt care ne bucura pe toti. In manastiri se slaveste Dumnezeu si astazi cel mai mult pe pamant, se formeaza calugari tineri, se duce o viata inalta, dupa ravna si puterea fiecaruia. Aici alearga credinciosii din toate partile ca la niste izvoare, unde se hranesc, se adapa si se intaresc in dreapta credinta ortodoxa. Aici se mentine marea traditie duhovniceasca autohtona, aici se cultiva evlavia sfanta ortodoxa, viata curata, ravna pentru Hristos si Evanghelie, iubirea de straini si milostenia, dupa invatatura Mantuitorului si dupa marea traditie mostenita de la parintii nostri.

Ar trebui amintite aici si marile hramuri din manastirile Moldovei, ca: Neamt, Sfantul Ioan, Putna, Bistrita, Sucevita, Varatec, Secu si Sihastria, adevarate sarbatori duhovnicesti ale monahilor si credinciosilor. Apoi, marile pelerinaje, individuale si organizate, pe la manastiri in duhul viu, adanc, al evlaviei ortodoxe, care traieste atat de puternic in satele si sfintele noastre manastiri. Desigur, nu inseamna ca toate sunt perfecte si nu mai avem nimic de facut. Speram, insa, cu ajutorul lui Dumnezeu sa indreptam lipsurile si sa ne silim a trai mai aproape de Hristos, prin rugaciune, smerenie, iubire si misiune evanghelica.
- In ce manastiri si schituri din Mitropolia Moldovei se duce o viata duhovniceasca mai deosebita?
- Manastirea considerata cea mai duhovniceasca, renumita in ultimele decenii in tara si peste hotare, este Manastirea Sihastria, cu o obste bine inchegata de peste 70 de calugari. Este manastirea care formeaza cei mai numerosi tineri din Eparhie, cu randuiala de viata monahala deosebita, datorita in special celor trei mari stareti si duhovnici ai ei: Arhimandritul Cleopa Ilie, Protosinghelul Ioil Gheorghiu (+ 1986) si Ieroschimonahul Paisie Olaru. Pe langa viata aspra ce se duce aici, pe langa randuiala slujbelor dupa traditie, in mod deosebit se practica deasa spovedanie, citirea necontenita a Psaltirii in biserica si o mare activitate misionara in randul credinciosilor pelerini din toate zonele tarii.

O viata la fel de aspra si duhovniceasca se duce si la Manastirea Agapia Veche, unde se nevoiesc 40 de calugarite, ca si la Manastirea Slatina, cu aceeasi obste si randuiala monahala model in Eparhie. Apoi amintesc schiturile Sihla, Icoana, Rarau, Bucium, Nechit, Tarcau si altele, cu calugari linistitori, iubitori de tacere si rugaciune.

Intre manastirile misionare de prim rang din Eparhie amintesc manastirile Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, Neamt, Bistrita. Putna, Sihastria si Cetatuia-Iasi, ca sa nu mai vorbesc de Catedrala Mitropolitana din Iasi cu un permanent pelerinaj la moastele Cuvioasei Parascheva.
- Mentionati cativa dintre staretii cei mai reprezentativi din Eparhie.
- Intai trebuie sa amintesc pe staretul Manastirii Neamt, Arhimandritul Efrem Chiscariu, care a condus marea lavra mai bine de 12 ani (+1988). Apoi as aminti pe staretii cei mai activi care au contribuit mult la innoirea manastirilor noastre din Moldova prin mari lucrari de restaurare, cat si prin formarea de numerosi calugari tineri in Eparhie. Intre acestia amintesc aici pe Arhimandritul Ciprian Zaharia, care in timp de 10 ani a terminat vastele lucrari de restaurare de la Manastirea Bistrita, cu cele cinci schituri dependente, si a format o obste de 35 de monahi tineri. Apoi amintesc pe Arhimandritul Zenovie Ghidescu, staretul Manas¬tirii Horaita, care a restaurat integral aceasta manastire si schitul Nechit, si a format  o  obste la fel de frumoasa,  cu peste 25 de monahi   tineri.

Acelasi lucru l-a facut si Arhimandritul Victorin Oanele, staretul Manastirii Sihastria, considerat cel mai bun gospodar din Eparhie. El a format o frumoasa obste de 70 monahi, pe care se osteneste sa-i creasca in dragoste de Dumnezeu si de oameni, si a restaurat integral manastirea. Un loc de frunte are si Arhimandritul Grigore Halciuc, staretul Manastirii Sfantul Ioan de la Suceava, care innoieste mult manastirea si face o buna misiune duhovniceasca in Moldova si peste tot prin marile pelerinaje ce se fac aici, la moastele Sfantului Mucenic Ioan cel Nou.

Dintre manastirile de maici amintesc intai pe monahiile stavrofore Eustochia Ciucanu, stareta Manastirii Agapia, si Nazaria Nita, stareta Manastirii Varatec. Ambele starete conduc cu rabdare si intelepciune cele mai mari manastiri de calugarite din tara si din sud-estul Europei, cu cate 350 monahii fiecare, si fac eforturi deosebite sa pastreze o viata duhovniceasca inalta si sa creasca suflete pline de dragostea lui Hristos. Alte starete din Eparhie, la fel de intelepte si apreciate, sunt monahiile Adriana Cojocaru, stareta Manastirii Sucevita; Iulia Arama, stareta Manastirii Dragomirna; Lavrentia Nita, stareta Manastirii Moldovita, si Evelina Tanase, stareta Manastirii Slatina.
- Ce duhovnici deosebiti, cu mare experienta duhovniceasca, considerati ca sunt in Arhiepiscopia Iasilor?
- Cel dintai trebuie sa amintesc pe marii duhovnici din Manastirea Sihastria   care   ne-au   crescut   pe   noi  toti - Arhimandritul   Cleopa Ilie si Ieroschimonahul Paisie Olaru. Ei au crescut si format sute de calugari si de maici si au mii de fii duhovnicesti in tara.   Ei   au   creat   cu   darul lui Hristos un adevarat curent de innoire duhovniceasca a vietii noastre monahale  in ultimele  decenii,  in  deosebi in Moldova. Numele lor, mai ales al Parintelui Cleopa, sunt cunoscute peste tot. Apoi amintesc  si alti duhovnici   buni,   ca:   Arhimandritul  Dosoftei   Murariu   din   Manastirea Slatina si protosinghelii Nifon Corduneanu de la Neamt, Calinic Prisecaru de la Varatec, Marchian si Iustin Parvu de la Bistrita, Ieronim Gagea de la Bucium, Elefterie Mihai si Sofronie Ungureanu de la Secii, Veniamin Palaghiu  de  la  Agapia,   Sava   Parascan   de   la   Dragomirna,   Parintele Nicanor Sahlean de la Sfantul Ioan-Suceava si  Nicodim   Grosu,   sihastru la  Schitul Tarcau - Neamt.
- Ce parere aveti despre manastirile cu fresca exterioara din nordul Moldovei?
- Sunt foarte frumoase, bine  restaurate  si  conservate, apreciate  in toata lumea,  sunt slujite cu credinta de calugari si calugarite,   sunt un tezaur pentru tara si Biserica, dar nu se impun precum odinioara ca centre de spiritualitate ortodoxa  majora.   Pentru  aceasta  ar   avea  mai multa nevoie  de  vietuitori  plini   de  elan   pentru   Hristos,   de   duhovnici  plini de duh si caldura,  de slujbe frumoase pe masura frescelor de pe pereti si mai ales de stareti duhovnicesti si mari la suflet !
- Ce   parere   aveti   despre   parintii   din obstea pe care  o pastoriti de atatia ani?
- Ce pot sa spun decat ca ii iubesc din toata inima, ca  pe   parintii si fratii "pe care mi i-a dat Dumnezeu". Le sunt si parinte, si frate in Domnul, le sunt si ucenic.  Cu ei impreuna slavim la acest sfant Altar pe  Dumnezeu,   savarsim  sfintele  slujbe,   stam  inaintea  credinciosilor   si vizitatorilor, odihnim pe cei care vin sa se inchine si sa aprinda o luminare la mormantul celui mai mare voievod al neamului. Cu acesti  smeriti calugari,  25  la numar, lucram de  aproape  doua decenii la restaurarea generala   a   Manastirii   Putna   si  mentinem  nestinsa candela credintei si a rugaciunii. Numai Dumnezeu stie cate suflete se mangaie si se intaresc aici din toata tara. Or, la aceasta dubla ctitorie, materiala si spirituala, toti vietuitorii din Putna sunt ctitori, ostenitori, impreuna slujitori, frati si parinti in Hristos Domnul: caci unul slujeste, altul canta, altul alearga pe drumuri pentru ceilalti toti, altul face mancare, altul predica, altul spovedeste, iar altul odihneste pelerinii cu dragoste. Suntem doar cativa, dar prin Hristos inca mai putem. Nu facem cat trebuie, dar un singur lucru cautam si dorim: sa-l slavim pe Dumnezeu cat mai mult prin jertfa noastra. Apoi sa zidim sufleteste pe toti oamenii care ajung la Manastirea Putna si sa nu uitam de datoriile noastre monahale, pentru care vom fi intrebati in ziua cea mare a darii de raspuns.
- Mai vin tineri si   varstnici   in   pelerinaj la  Manastirea Putna si la mormantul lui Stefan cel Mare? Ce ii misca mai mult sufleteste?
- Vin tot anul si mai ales din martie pana dupa vacanta de Craciun. Vin din ce in ce mai multi. Este manastirea cu mormantul voievodal cel mai vizitat, cel mai venerat de popor. Copiii si elevii vin in costume nationale, aduc coronite de flori si crengi de stejar si, dupa ce le asaza pe mormantul lui Stefan cel Mare, aprind luminari si canta cantece patriotice in cinstea marelui domn al Moldovei. Ei sunt cei mai nevinovati si aduc cu ei bucuria tineretii si speranta vietii. Iar inapoi duc in inimi cuvintele pline  de  duh si evlavie  ale parintilor care le dau explicatii.

Dupa copii urmeaza studentii. Ei sunt mult mai retinuti, mai intrebatori. Unii intreaba de razboaiele lui Stefan cel Mare. Altii, de bisericile zidite si de marele curaj al domnului moldovean. Explicatiile pline de vibratie ale parintilor indrumatori le insenineaza fetele, le dau curaj in lupta vietii si ii inalta sufleteste. Urmeaza apoi taranii, care vin in numar destul de mare. Ei aprind multe luminari la icoane si la mormantul voievodului, aduc coroane de flori, coliva de grau si jertfa drept ofrande pentru sufletul marelui domn. Multi aduc de acasa sau de pe camp buchete de flori naturale, spice de grau, crengi de brad, de stejar sau de tei si untdelemn pentru candele, pe care le depun la capataiul nemuritorului voievod. Alti credinciosi vin insotiti de preotii lor din sat si fac impreuna parastas la mormantul ctitorului. Aceasta dovedeste de cata cinste se bucura Stefan cel Mare in evlavia poporului. Majoritatea locuitorilor moldoveni pastreaza cu sfintenie portretul lui prin casele lor si il considera sfant si aparator al credintei crestine ortodoxe.

Ultimii care vin in numar destul de mare sunt intelectualii de toate nivelurile. Dupa ce aprind luminari si se inchina, zabovesc mult la mormantul voievodului in tacere si rugaciune si asculta cu emotie si lacrimi prezentarea facuta de parintii anume randuiti. Toti stiu bine ce a insemnat Stefan cel Mare pentru Moldova si pentru crestinismul european in a doua jumatate a secolului al XV-lea. De aceea vin la Putna intelectuali din  toate  colturile  tarii  si  chiar  din  alte tari si cinstesc pe Stefan cel Mare   ca   pe   cel   mai   mare domn roman din epoca medievala,   iar din mormantul lui fac un loc sacru de pelerinaj national.
- Ce ne spuneti despre pestera Sfantului Daniil  Sihastrul situata in apropiere de Manastirea Putna?
- Este  o  marturie   de  netagaduit  ca  aici,  inainte  de   intemeierea Manastirii Putna, exista o vatra  isihasta renumita in  nordul  Moldovei. Aceasta o confirma si descoperirea in ultimii zece ani a unui mic  cimitir de  sihastri chiar sub temeliile casei domnesti a lui Stefan cel Mare. Sub craniul fiecarui sihastru se afla traditionala caramida cu numele lui.  Arheologii au  afirmat  ca  cimitirul  dateaza  din secolul XIV. Putem deci afirma ca aici era o veche comunitate de sihastri, cu cel putin un secol inainte de intemeierea manastirii, din sanul careia facea parte   si   Cuviosul   Daniil   Sihastrul, considerat pe drept cuvant un   innoitor al monahismului moldovean din secolul XV.
- Aveti timp, in calitate de staret, sa faceti si activitate pastoral-misionara cu credinciosii? Ce sfaturi le dati?
- Facem cu totii activitate duhovniceasca cu credinciosii. Mai ales in posturi si sarbatori suntem solicitati de ei la servicii religioase speciale, la spovedanie si asistenta pastorala. Parca mai mult ca oricand credinciosii nostri din aceste parti simt nevoia de sfat, de cuvant viu rostit la spove¬danie, dupa caz. Si nu este deloc usor sa le dam sfaturi. Daca le dam un sfat bun, salvam un suflet, o familie, o situatie. Sunt zile cand spovedim in posturi ore in sir, ca a doua zi sa impartasim pe cei vrednici.

Ca duhovnic am avut la spovedanie multe satisfactii sufletesti, cand am reusit sa impac pe oameni cu Dumnezeu si cu constiinta lor. Sau sa lamuresc pe unii crestini sa lase sectele si sa revina in sanul Bisericii Ortodoxe. Dar am avut si unele cazuri negative. Unii refuzau spovedania, altii nu se spovedeau sincer, iar altii ma sileau sa le dau Sfintele Taine, cu toate ca erau nevrednici. Iata ce mi s-a intamplat odata. Era aici in satul Putna o familie formata din doi batrani. Femeia, mai credin¬cioasa, se spovedea la mine. Barbatul insa nu voia sa vina la biserica si refuza cele sfinte. Femeia il indemna mereu: "Hai, omule, la biserica si te spovedeste ca vin Sfintele Pasti !" Iar el raspundea: "Lasa, femeie, ca ma voi spovedi eu la batranete !" Ajungand in suferinta, in toamna anului 1960, batranul s-a imbolnavit de moarte. Atunci biata femeie a venit repede la mine si m-a chemat sa-i impartasesc sotul. Pe cand intram cu  Sfintele Taine in casa, bolnavul isi dadea sufletul chiar atunci. Am venit la manastire plangand ca s-a pierdut un suflet, pentru ca a  refuzat toata viata biserica si spovedania.
- Iubite   Parinte   Iachint,   ce   doriti   sa   mai realizati pe viitor  la Manastirea Putna?
- Multumesc lui Dumnezeu si Maicii Domnului, ocrotitoarea Manastirii Putna, ca mi-au ajutat sa facem ceva in aceasta stralucita vatra monahala. Acum doresc sa vad lucrarile de restaurare terminate si sa pictam in fresca biserica voievodala. Apoi as dori sa mai intarim obstea manastirii cu noi frati, dupa care ma retrag la liniste sa-mi caut numai de suflet, ca ceasul plecarii mele s-a apropiat."
Convorbiri duhovnicesti 1988

Niciun comentariu:

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Etichete

“Hristos a inviat 1 MARTIE 10 MINUNI ALE LUMII...DESPRE CARE NU STIAI 10 sfaturi pentru barbati 100 POVETE ORTODOXE 42 DE SFATURI PENTRU 100 DE ANI ABECEDARUL VIETII DUHOVNICESC ACATIST DE POCĂINŢĂ (folositor pentru pruncii avortaţi ACATISTE ACATISTUL SF. PROOROC DAVID Adormirea Maicii Domnului AICI GASESTI CANTARI DUHOVNICESTI-LITURGICE AICI GASESTI INTREBARI SI RASPUNSURI AICI GASESTI SFATURI PENTRU SPOVEDANIE AICI GASESTI VIETILE SFINTILOR AICI UN PROGRAM ORTODOX-24 ORE ORTODOXE ALFABETUL... CREŞTINULUI ORTODOX APA SFINTITA Articole Apopei Roxana AU NEVOIE DE AJUTOR Biblia - Cartea vieţii Biblia cea adevărată Biciul lui Dumnezeu Binecuvantare Binecuvântarea părintilor asupra copiilor BISERICI BISERICI TIMISOARA BOBOTEAZA Buna Vestire CANONUL ŞI PRAVILA Care sunt şi ce semnificaţie au veşmintele preotilor Cartea cu cele douăsprezece vineri... Casa sufletului CĂRTI Căsătoria creştinelor ortodoxe cu musulmani - Capcană periculoasă Când trebuie să mergem la Sfânta Biserică? Ce se intampla cu oamenii care mor nespovediti ? CELE 10 PORUNCI CELE SAPTE PĂCATE DE MOARTE Cele trei cete diavolesti CICLUL MENSTRUAL ȘI SLUJBELE BISERICEȘTI CITATE DE INTELEPCIUNE CITATE DIN SFANTA EVANGHELIE Completare la cateheza „O mamă creştin ortodoxă“ Completare la cateheza despre Lumânare COMPORTAREA IN BISERICA Copii si Capcanele iadului CREDINŢA CEA ADEVǍRATǍ CREZUL CRUCEA – semnul iubirii Lui Hristos pentru oameni Crucea Sfantului Andrei CUGETARI SI CITATE ORTODOXE Cum inseala diavolul pe om Cum ne imbracam cand mergem la biserica... CUM SA NE RUGAM CUM SE FACE UN POMELNIC Cum se vede Dumnezeu Cum trebuie sa ne închinăm în biserică CUVANT CATRE CRESTINII ORTODOCSI DESPRE SFANTA TRADITIE CUVÂNT CǍTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE P Ă C A T CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE E G O I S M Cuvânt către creştinii ortodocşi – Spovedania unui monah din Muntele Athos CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE C U L T U L A D V E N T I S T CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE CULTUL BAPTIST Cuvânt către creştinii ortodocşi despre Diferenţele dintre ortodocşi şi catolici CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE POMENILE SI RUGĂ CIUNILE PENTRU CEI ADORMIŢI CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE S F Â N T A B I S E R I C Ă O R T O D O X Ă CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE SMIRNĂ ŞI TĂMÂIE Cuvânt către creştinii ortodocşi despre ZICERI şi contra ZICERI Cuvînt către crestinii Ortodocsi De ce avem pagube în gospodărie? De ce credinţa ortodoxă este cea adevărată ? De ce nu avem bănci în biserică ? DESPRE NECAZURI ŞI SUFERINŢĂ DESPRE CREAŢIONISM ŞI EVOLUŢIONISM DESPRE PĂCATUL BETIEI DESPRE V E Ş N I C I E Despre cinstirea sfintelor moaște DESPRE P R O S T I T U Ţ I E Despre prietenie Despre Rugaciunea - Tatal nostru DESPRE A C U P U N C T U R A DESPRE ACTELE CU CIP DESPRE ARTA SI RELIGIE DESPRE ASCULTARE DESPRE ATEISM DESPRE AVORT DESPRE BETIE Despre blândete Despre Blesteme DESPRE BOALA DESPRE BOALĂ SI SUFERINTĂ Despre bunătate DESPRE C R E D I N Ţ Ă DESPRE CAPCANELE PE CARE NI LE INTINDE TELEVIZORUL DESPRE CINSTIREA SFINŢILOR Despre credinta DESPRE CRUCE CANDELE..ICOANE Despre Denii Despre depresie DESPRE DESFRANARE DESPRE DISCOTECĂ Despre droguri Despre Duhul Sfant DESPRE EGOISM DESPRE EUTANASIE Despre Evolutionism Despre farmece si vrăji DESPRE FĂTĂRNICIE DESPRE FEMEIA CRESTINA DESPRE FERICIRE Despre frică Despre fumat DESPRE GANDURI SI INFRUNTAREA LOR Despre Halloween Despre horoscop . DESPRE INCINERARE DESPRE INGERUL PAZITOR DESPRE INVIDIE SI URA Despre Ispită DESPRE IUBIRE Despre iubirea de aproapele DESPRE JUDECATILE LUI DUMNEZEU DESPRE LACRIMI DESPRE LUMANARI DESPRE MAICA DOMNULUI Despre mama creştin-ortodoxă DESPRE MANDRIE DESPRE MANIE DESPRE MANTUIRE Despre masturbare DESPRE METANII DESPRE MINCIUNA DESPRE MOARTE DESPRE NĂDEJDE Despre O.Z.N.-uri DESPRE OMUL FRUMOS..DAN PURIC Despre Ortodoxie DESPRE P O C Ă I N Ţ Ă DESPRE PACAT DESPRE PARASTASE DESPRE PATIMILE OMULUI Despre păcat DESPRE PLANSURI DESPRE POCAINTA Despre pocăinţă DESPRE POCĂINŢĂ ŞI SPOVEDANIE DESPRE POMELNIC ŞI ACATIST DESPRE POST DESPRE PREOTUL DUHOVNIC Despre Psaltire Despre puterea Sfintei Cruci Despre Răbdare Despre rugăciune DESPRE SARINDARE DESPRE SECTARI DESPRE SFANTA ANAFORĂ DESPRE SFANTA LITURGHIE DESPRE SFANTA TREIME Despre Sfânta Împărtășanie Despre sfintele Pasti DESPRE SFINTENIE SI FARMECE DESPRE SFINTI DESPRE SLAVA DESARTA Despre smerenie DESPRE SUFLET DESPRE TAINA MIRUNGERII DESPRE TALISMAN DESPRE TAMAIE DESPRE VALENTINE’S DAY Despre Vâsc DESPRE VEDENII SI DIAVOLI Despre Vesnicie Despre Virtute Despre vise DESPRE VRAJI DESPRE YOGA ŞI REÎNCARNARE DIN INVATATURILE PARINTELUI IACOB IONESCU Din sfaturile Maicii Siluana Vlad DIN SFATURILE PARINTELUI IOAN DIVERSE Dovada de la IERUSALIM pe care CRESTINISMUL o astepta de 2000 de ani! DRUMUL SUFLETULUI DUPA MOARTE DUCEŢI-VĂ ŞI VĂ ARĂTAŢI PREOŢILOR (Luca 17: 14) Duminica dinaintea inaltarii sfintei cruci Duminica Samaricencei Duminica Sfintei Cruci Dumnezeu nu ne vindecă întotdeauna trupul? DUMNEZEU ŞI OMUL FALSII STAPANI FAMILIA FEMEIA CANANEIANCA FERICIRILE FLORIILE FLORILE LA ICOANE GANDURI PENTRU ZILELE CE VIN Grija fata de suflet(Sfantul Ioan Gura de Aur) HRANA PENTRU SUFLET HRISTOS VINE ATUNCI CAND îI SEMENI! ICOANE FACATOARE DE MINUNI Ieromonahul Savatie Baştovoi Inaltarea Domnului Inăltarea Domnului INĂLTAREA SFINTEI CRUCI INCINERARE SAU INHUMARE Intampinarea Domnului INTERVIURI INTERZIS...FEMEILOR ! Intrarea în Biserică a Maicii Domnului INVATATURI CRESTINE INVATATURI CRESTINE SPUSE DE SFINTII PARINTI INVĂTĂTURĂ DE CREDINTA CRESTIN ORTODOXĂ Ioan Monahul ISTORIOARE DUHOVNICESTI iu Iubim câinele şi uităm pe Dumnezeu??? Izvorul Tămăduirii ÎN FIECARE DUMINICĂ SĂ MERGEM LA SFÂNTA BISERICĂ Înălţarea Domnului Îndemnurile Maicii Pelagheia din Reazan Întrebări şi răspunsuri din credinţa creştin ortodoxă şi din Noul Testament ÎNVĂTĂTURI CORECTE ŞI ÎNVĂŢĂTURI GREŞITE DESPRE SĂRBĂTORI ÎNVĂŢĂTURA DESPRE DUMNEZEU Învăţătură despre icoana Sfintei Treimi Învăţături patristice La ce foloseşte rugăciunea neîncetată? LITURGHIA CATEHUMENILOR Maica Gavrilia Papaiannis MANASTIRI Maxime si cugetari crestine Mândria spirituală MESAJE DIN APOCALIPSA Miercurea Patimilor MILĂ SI MILOSTENIE MILOSTENIE MINUNEA DE LA SFANTUL MORMANT Minunea Taborică MINUNI MINUNI CU IISUS HRISTOS MINUNI DIN ZILELE NOASTRE MIR DE NARD AUTENTIC IN ROMANIA Motive şi simboluri: Ciocanul MUZICA ORTODOXA Nașterea Domnului (Crăciunul) NEINTELEGERILE VIETII...DRUMUL SPRE SINUCIDERE O ISTORIOARA CU O VEDENIE FALSA OAMENI CU CARE NE MANDRIM OBICEIURI DE SFINTELE PASTE ORTODOX PACAT SAU NU? PARACLISUL MAICII DOMNULUI PARASTASELE SI FOLOSUL LOR PARINTELE ARHIMANDRIT JUSTIN PARVU PARINTELE IOSIF TRIPA PARINTELE IUSTIN PARVU Parintele Proclu PAROHIA VIILE TIMISOARA PĂRINTELE ARSENIE PAPACIOC ŞI PROCLU NICĂU DESPRE JUDECAREA PREOŢILOR Părintele Calistrat păzitorul vieţii Pedeapsa Pelerinaj Dobrogea 2018 Pelerinaj Israel 2017 Pentru cei ce nu pot avea copii Pentru scaparea de demoni Pestera Sfantului Grigorie Decapolitul Peştera celor veşnic osândiţi PILDA PILDE PILDE CRESTINE Pilde pentru suflet POEZII Poezii - preot Ioan POEZII CU CAMELIA CRISTEA Poezii cu Eliana Popa Poezii cu Maria Pintecan POEZII CU MOS CRACIUN Poezii cu Preot Ion Predescu Poezii Daniela Poezii de Maria Luca Poezii de Ciabrun Marusia Poezii de COSTEL URSU Poezii de Daniela Florentina Luncan Poezii de Horatiu Stoica Poezii de Mihaela Stoica - Cucoanes Poezii de Preot Sorin Croitoru Poezii de Sf. Ioan Iacob Hozevitul Poezii Horatiu Stoica Poezii pentru Dumnezeu POGORAREA SFANTULUI DUH Poiezii de Traian Dorz POIEZIOARE POMENI SI SARINDARE Pomenirea celor 40 000 de mucenici POMENIREA MORTILOR Povara Crucii POVESTIRI DIN PATERIC POVESTITE DE SFINTI PREOT GEORGE ISTODOR Preot Ilarion Argatu PREOT IOAN PREOTUL DUHOVNIC PREVIZIUNI ALE SFINTILOR PROFETII Prohodul Adormirii Maicii Domnului PROOROCUL MOISE PSALMI. PSIHOLOGIE CRESTINA PUTEREA SFINTEI CRUCI PUTEREA CUVANTULUI PUTEREA RUGACIUNII Răspuns înţelept RUGA LA CEAS DE SEARA : Rugaciune pentru dobandirea de prunci Rugaciune pentru izbavire de boala Rugaciune pentru pogorarea Sfantului Duh RUGACIUNEA DE MULTUMIRE RUGACIUNEA LUMANARILOR APRINSE. Rugaciunea Parintelui Arsenie Boca RUGACIUNI RUGACIUNI LA INTRAREA IN BISERICA Rugăciune Rugăciune pentru bolnavi Rugăciune pentru toti binefăcători si miluitori mei Rugăciunea de dimineaţă Sfântului Grigorie Palama Rugăciunea către Sfântul înger Rugăciunea minții RUGĂCIUNEA PREASFINŢITULUI EREMEI CĂTRE SFÂNTUL MARE MUCENIC PANTELIMON Rugăciuni către domnul nostru Iisus Hristos Rusaliile SAITURI IMPORTANTE Sãptãmâna Patimilor SARBATORI SATANISMUL ÎN MUZICA ROCK Să nu-i mai judecăm pe preoţi!!! Să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru toate Săptămâna Patimilor Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos (6 august) Sclavia modernă SCURTE REGULI PENTRU O VIAŢĂ CUCERNICĂ LA UN CREŞTIN ORTODOX Secta Desancăi Nicolai din Arad SF DIMITRIE sfa Sfantii Petru si Pavel Sfantul Antim Ivireanu Sfantul Antonie Cel Mare SFANTUL MASLU Sfantul Nicolae Sfantul Spiridon Sfantul Teodor Sfantul Valentin SFANTUL VASILE CEL MARE Sfaturi de la Preot Ioan Clopotel SFATURI CATRE CRESTINII ORTODOCSI SFATURI DE LA PARINTELE IOAN Sfaturi de la Preot Ioan SFATURI DESPRE IERTARE SFATURI DUHOVNICESTI Sfaturi duhovniceşti SFATURI ORTODOXE SFATURI PENTRU PARINTI SFATURILE LUI VALERIU POPA Sfântul Gheorghe Sfântul Nectarie Sfinte sărbători Sfintele Paste. SFINTELE TAINE SFINTI Sfintirea uleiului SFINŢII PATRUZECI DE MUCENICI DIN SEVASTIA. SPUSE DE PARINTELE STANILOAIE SPUSE DE SFINTII PARINTI Statornicia în credinţă STATUS DESPRE VIATA Sufletul copilului : sincer şi curat....! SUPERSTITII TAINA NUNTII Taina Sfântului Botez TAINA SFINTEI SPOVEDANII TRADITII TROITA comoară a culturii arhaice româneşti Un preot la "Filmul blestemat" 20 mai 2006 Urare de Anul Nou URCUŞUL DUHOVNICESC .Arhimandritul Teofil Paraian Versuri de Horațiu Stoica VESTIMENTAȚIA FEMEII ÎN BISERICĂ VIATA DUPA MOARTE VINDECARI HARICE BOALA SI MOARTEA Zamislirea Sfantului Ioan Botezatorul ZĂMISLIREA MAICII DOMNULUI DE CĂTRE SFÂNTA ANA

Translate

BIBLIA ORTODOXĂ

PENTRU VIZITATORI


PENTRU CEI CARE AU AJUNS AICI
LE SPUN,, BINE ATI VENIT"

PENTRU CEI CARE AU CITIT
,,SA VA FIE DE FOLOS"

PENTRU CEI CARE COMENTEAZA..
,,SA FIE ELIBERATI"

PENTRU CEI CARE PLEACA..
,,SA FITI BINECUVANTATI"


Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)

Postare prezentată

DACĂ DORITI SĂ CONTACTATI ADMINISTRATORUL BLOGULUI

BINECUVANTAREA DOMNULUI SA FIE PESTE NOI TOTI...SI RUGACIUNILE TUTUROR SFINTILOR SA NE AJUTE... DESPRE MINE balulescu_iliana@yahoo....

Powered By Blogger

Blog de Colaje Ortodoxe

Blog de icoane Ortodoxe...

Sf. Pasti 2024 - 5 Mai

Sf. Pasti 2024 - 5 Mai

Biserica - Casa lui Dumnezeu

BLOG CRESTIN ORTODOX

Blog Maica Domnului

MAICA SILUANA VA RASPUNDE

Ce trebuie sa stie un crestin

Blog Crestin Ortodox

Blog Crestin Ortodox
clik pe poză

PSALMII

Lectură potrivită in vreme de post: psalmii

Powered By Blogger

Totalul afișărilor de pagină