CUVANT DE INVĂTĂTURĂ - DESPRE POMENI sau PARASTASE

BINECUVANTAREA DOMNULUI SA FIE PESTE NOI TOTI...SI RUGACIUNILE TUTUROR SFINTILOR SA NE AJUTE...

 DE LA BABE CITIREEE! SA NU LUATI AMINTEEE! NEINTELEPCIUNEEE! INTERESEEE!


   Dragii mei, "Cate bordeie, atatea obiceie!" O doamna, s-a hotarat sa faca parastasul pentru tatal ei, in Craiova, desi, el este inmormantat la tara. Cand au auzit "doamnele in varsta" din sat, au certat-o foarte tare si i-au spus: "Vaaai! Mare pacat faci, pomana aceasta nu este primita la Dumnezeu, fiindca, tatal tau este inmormantat aici in sat, iar tu il pomenesti in Craiova! Ai dus 27 de prosoape de vineri, ca SA DOARMA IN BISERICA pana sambata dimineata?" Sa va spun eu ca preot adevarul: Nu este nici-un pacat ca a facut parastasul (pomana), in Craiova. Dar atunci cand le-au murit rude in razboi, pe front si trupurile n-au mai fost gasite, de ce le-au mai facut pomeni? Si cand dam la Biserici si Manastiri, pomelnice cu adormitii din neamul nostru, si nu sunt toate trupurile lor acolo, in curtea Bisericii sau Manastirii, inseamna ca nu sunt primite rugaciunile preotilor? Dupa moarte SUFLETUL se desparte de TRUP, iar noi, ne rugam pentru ODIHNA SUFLETULUI adormitului robului lui Dumnezeu... si nicidecum, pentru ODIHNA TRUPULUI... Dansele s-au suparat foarte tare, fiindca, nu le revenea nimic din pomana! Deci: INTEREEESUL! Si, de ce oare 27 de prosoape? Unde scrie asa ceva? Cred ca dansele s-au numarat si erau 27 de femei. Cum adica, SA DOARMA PROSOAPELE IN BISERICA? Si, daca se pun prosoapele pe sforait si-l sperie sambata dimineata pe parinte? Raman oamenii fara slujba! Bucuria mea, POMENILE SE FAC DUPA PUTERE! Amin si Aliluia!


   Bucuria mea, spun sectantii ca noi, crestinii ortodocsi, facem pomenile degeaba, fiindca mortii nu mai mananca coliva, colaci... Este foarte adevarat ca mortii nu mai mananca, insa, atunci cand le dam unui sarman, cei pomeniti la parastas primesc de la Dumnezeu, iertare de pacate, primesc Lumina. Iata ca in Biblie, scrie cat se poate de clar: "FII DARNIC CU PAINEA SI CU VINUL LA MORMANTUL CELOR CARE TI-AU RAPOSAT" (Tobit 4:17).
Ce inseamna: "Darnic cu painea si cu vinul la mormant"? Inseamna ca dupa ce facem o slujba acolo, la mormant, se cuvine sa impartim colacii, vinul, coliva, painea... la saracii din cimitir sau pe care ni-i scoate Dumnezeu in cale. Iar in alt loc, tot in Biblie, scrie: "SFANT (cu Sfintenie) SI CUCERNIC (cu credinta) GAND A FOST, CA A ADUS JERTFA DE CURATIE (adica pomana sau parastas) PENTRU CEI MORTI (deci, se precizeaza clar: pentru cei morti), CA SA SE SLOBOZEASCA DIN PACAT" ( adica, sa li se ierte pacate" (2 Macabei 12:46). Si sa nu uitati: POMENILE SE FAC DUPA PUTERE! Nicaieri nu scrie ca trebuie 44 de colaci, 44 de cuțite, 44 de furculițe, 44 de lighene... Cifra 44 nici nu exista in Biblie. Cate bordeie atatea obiceie!
                                                                                                                                         Preot Ioan 🛎.Niciun comentariu:

a

Arhivă blog

DACA VREI SA ASCULTI...PORNESTE...

Ruga catre Dumnezeu

Previzualizaţi

Doamne, Da-le tuturor celor care mi-au vrut raul, atata fericire pe masura raului pe care ei mi l-au dorit.
Doamne, Da-la celor care nu ma plac, atata placere pe masura neplacerilor pe care ei mi le doresc.
Doamne, Da-le celor care m-au crezut prost, atata intelepciune functie de cata prostie au crezut ca am eu.
Doamne, Fie-ti mila de cei care nu mi-au aratat ce e mila.
Doamne, Da-le celor care mi-au refuzat dragostea, toata dragostea pe care eu nu am putut sa le-o ofer.
Doamne, Te mai rog ca tuturor celor pe care eu i-am intristat sa le dai numai lucruri vesele de care sa se bucure cat mai mult.
Doamne, tuturor celor care m-au lovit, mangaie-i si iarta-i, pentru ca eu i-am iertat demult, si nu lasa sa fie loviti de nimeni.
Doamne, celor care ma urasc, da-le numai iubire pentru ca ura ii duce la pierzanie.
Doamne, nu ma lasa sa urasc pe nimeni, indiferent de cat de mult ma displace celalalt.
Doamne, daca nu te superi, te mai rog ceva, desi stiu ca sunt doar un biet pacatos care de multe ori uita de Tine. Te mai rog ca toti cei cu care ma voi intalni in acest an sa aibe parte numai de noroc, fericire, iubire si sanatate si sa fie mereu plini de energie si iubiti de toti.

c3

Lista mea de bloguri

cod

Postări populare