DESPRE SMERENIE SI DESPRE TACERE


BINECUVANTAREA DOMNULUI SA FIE PESTE NOI TOTI...SI RUGACIUNILE TUTUROR SFINTILOR SA NE AJUTE...
– pilde ale Sfintilor Batrani din pustia Egiptului ( Patericul Egiptean )
.
Zis-a avva Antonie: am vazut toate cursele vrajmasului intinse pe pamant si suspinand, am zis: oare cine poate sa le treaca pe acestea? Si am auzit glas: smerenia.
.
Un frate l-a intrebat odata pe avva Tithoe, zicand: care este calea care duce la smerenie? Iar batranul i-a raspuns: calea smereniei aceasta este: infranarea si rugaciunea si a te avea pe tine dedesubtul a toata zidirea.
.
Au venit unii odata sa-l faca pe avva Isaac preot si auzind el, a fugit in Egipt. Si s-a dus intr-o tarina si s-a ascuns intre buruieni. Deci, au gonit parintii pe urma lui si ajungand la acea tarina au poposit sa se odihneasca putin acolo, (ca era noapte) iar magarul l-au eliberat sa pasca.
Dar magarul mergand a statut deasupra, unde era batranul. Si dimineata, cautand magarul, au gasit si pe avva Isaac si s-au minunat. Si vrand sa-l lege, nu i-a lasat, zicand: nu mai fug, ca voia lui Dumnezeu este si oriunde voi fugi, la aceasta vin.

Era unul din sfinti, care se numea Filagrie si locuia in pustia Ierusalimului, lucrand cu osteneala ca sa-si scoata painea. Si cum sta el in targ, sa-si vanda rucodelia, iata a pierdut cineva o punga cu o mie de galbeni.
Gasind-o batranul, a stat intr-un loc zicand: trebuie sa vina cel ce a pierdut-o. Si iata venea plangand. Si luandu-l deoparte batranul, i-a dat-o. Si acesta il tinea pe batran, vrand sa-i dea o oarecare parte. Iar batranul nu a primit.
Si a inceput omul a striga: veniti sa vedeti un om al lui Dumnezeu, ce a facut! Iar batranul, fugind pe ascuns, a iesit din cetate, ca sa nu se slaveasca.
.
Se spunea despre avva Agathon, ca trei ani s-a ostenit, tinand piatra in gura sa, pana cand s-a deprins sa taca.
.
Se spunea despre avva Ammoi, ca atunci cand se ducea la biserica, nu lasa pe ucenicul sau sa umble aproape de el, ci de departe. Si de venea sa-l intrebe pentru ganduri, dupa ce-i spunea, indata il gonea, zicand: nu cumva vorbind noi pentru folos, sa cada vreo vorba straina. Pentru aceasta nu te las aproape de mine.

Zis-a avva Pimen: toata osteneala care iti va veni tie, este biruita prin tacere.
.
Zis-a iarasi: de isi va aduce omul aminte de cuvantul cel scris, ca din cuvintele tale te vei indrepta si din cuvintele tale te vei osandi, va alege mai mult tacerea.
.
Un frate i-a zis lui avva Pimen: de vei vedea vreun lucru, voiesti sa-l spui?
I-a zis lui batranul: scris este: oricine va raspunde cuvant mai inainte de a auzi, neinteleptie este lui si defaimare. De vei fi intrebat, raspunde, iar de nu, taci!
.
Zis-a iarasi batranul ca un frate l-a intrebat pe avva Pamvo, daca este bine sa lauzi pe aproapele? Si i-a zis lui: mai bine este sa taci.
.
Zis-a iarasi , ca sezand odata batranii si mancand, sta slujind avva Alonie; si vazandu-l pe dansul, l-au laudat. Iar el nimic nu a raspuns.
Deci i-a zis lui unul in taina: de ce nu ai raspuns batranilor cand te laudau?
Si a zis avva Alonie: de le-as fi raspuns, m-as fi aflat ca si cum as fi primit lauda.
.
Zis-a avva Pimen: de vei tacea, vei avea odihna in tot locul unde vei locui.
.
Un frate l-a intrebat pe avva Tithoe: cum voi pazi inima mea?
Si i-a zis lui batranul: cum vom pazi inima noastra, fiind deschisa limba noastra si pantecele?
.
Zis-a avva Yperehie: calugarul cel ce nu-si stapaneste limba in vremea maniei, nici patimile nu-si va stapani.

Zis-a iarasi: bine este sa mananci carne si sa bei vin, decat sa mananci cu clevetirile carnuri de frati.
.

Niciun comentariu:

a

Arhivă blog

DACA VREI SA ASCULTI...PORNESTE...

Ruga catre Dumnezeu

Previzualizaţi

Doamne, Da-le tuturor celor care mi-au vrut raul, atata fericire pe masura raului pe care ei mi l-au dorit.
Doamne, Da-la celor care nu ma plac, atata placere pe masura neplacerilor pe care ei mi le doresc.
Doamne, Da-le celor care m-au crezut prost, atata intelepciune functie de cata prostie au crezut ca am eu.
Doamne, Fie-ti mila de cei care nu mi-au aratat ce e mila.
Doamne, Da-le celor care mi-au refuzat dragostea, toata dragostea pe care eu nu am putut sa le-o ofer.
Doamne, Te mai rog ca tuturor celor pe care eu i-am intristat sa le dai numai lucruri vesele de care sa se bucure cat mai mult.
Doamne, tuturor celor care m-au lovit, mangaie-i si iarta-i, pentru ca eu i-am iertat demult, si nu lasa sa fie loviti de nimeni.
Doamne, celor care ma urasc, da-le numai iubire pentru ca ura ii duce la pierzanie.
Doamne, nu ma lasa sa urasc pe nimeni, indiferent de cat de mult ma displace celalalt.
Doamne, daca nu te superi, te mai rog ceva, desi stiu ca sunt doar un biet pacatos care de multe ori uita de Tine. Te mai rog ca toti cei cu care ma voi intalni in acest an sa aibe parte numai de noroc, fericire, iubire si sanatate si sa fie mereu plini de energie si iubiti de toti.

c3

Lista mea de bloguri

cod

Postări populare